Spring naar de content

Gekke voorwaarden en beperkte geldigheidsduur: leve de cadeaubon!

Leuk, een cadeaubon! Gezellig samen naar de sauna of de bioscoop, of lekker een broodje worst eten bij de Hema. Of kleding, parfum, schoenen, enzovoorts aanschaffen die je je nu eindelijk kunt permitteren. Alleen maar leuke dingen. Maar is dat wel zo?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Aan sommige bonnen kleven wat nadelen, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Een voucher moet volgens de wet minstens één jaar geldig zijn, tenzij er een bijzondere reden kan worden aangevoerd dat een kortere levensduur ook goed is. Sommige bonnen hebben een onbeperkte levensduur, ideaal als u nog niet weet wat u wilt kopen (en heel fijn om jaren na dato terug te vinden). Met uitgiftedatum is een cadeaubon maximaal vijf jaar geldig, minder dan vijf jaar kan ook, mits dat op het papiertje vermeld staat. Hoe dan ook: het wettelijke minimum is één jaar. Enkele bekende uitzonderingen daarop zijn de ‘Lekker leven’-bonnen van de Hema, of sommige Bongo-bonnen. Opletten dus, als u zo’n waardebon krijgt!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gekke voorwaarden
Sommige winkels of ketens hanteren vreemde voorwaarden. Zo mag je de bij de Bijenkorf alles kopen met je gekregen voucher, behalve boeken.
Een Bioscoop Cadeau Card is niet bij alle bioscopen geldig. Bovendien kan het gebeuren dat een kaartje voor de film minder kost dan het bedrag op de kaart. Maar wisselgeld geven, ho maar! En in sommige bioscopen moet je een toeslag betalen, zoals bij iMax, of voor 3D-tickets. Dan is er nog die andere bioscoopbon, namelijk De Nationale Bioscoopbon. Deze kan alleen worden ingewisseld bij de kassa. Ga je naar Pathé? Dan betaal je vijftig cent extra.

Van Bongo zeiden we al dat de geldigheidstermijn soms maar zes maanden is, met een maximum van vijftien maanden. Pech dus, als je net te laat bent? Niet helemaal: je mag eenmalig verlengen, dit kan tot zes maanden na het verstrijken van de geldigheid. Dan is verlengen gratis. Een Bongo verlengen die een minder dan zes maanden geldig is? Dat kost je tien euro. O, en ruilen is ook lastig, zeker als je niet in Rotterdam of Amsterdam woont, want alleen in Bongo-shops in die steden kan worden geruild.

En zo zijn er wel nog een paar meer gekke voorwaarden. Waar we geen last van hoeven te hebben, als u blij bent met uw cadeau én niet wil ruilen én als u in de gaten houdt tot wanneer u de voucher kunt gebruiken. Dan is een cadeaubon nog steeds hartstikke leuk om te krijgen.