Spring naar de content

Hoe Jordi van X-factor bij een terroristentraining in Syrië belandde  

Jordi de J. was gek op zingen en muziek. Zo gek, dat hij zeven jaar geleden auditie deed voor talentenshow X-factor. Als hij het hierin ver geschopt zou hebben, hadden we nu waarschijnlijk niet zo geheimzinnig hoeven doen over zijn echte achternaam. Maar helaas: inmiddels kennen meer mensen hem als Abu Mousa al Gharib, die een terroristentraining volgde in Syrië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Hoe kwam het zover voor de blonde jongen uit Schipluiden, een plaatsje bij Delft? Het AD tekent woensdag zijn verhaal op. Als Jordi op 18-jarige leeftijd, een aantal jaar na zijn auditie bij X-factor, verliefd wordt op een Antilliaans meisje, betekent dat een keerpunt in zijn leven. De jongeman besluit zich te bekeren tot de islam: het geloof dat zijn nieuwe liefje aanhangt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Orthodoxe moslim
Volgens zijn buren in Delft, waar Jordi en zijn vriendin zijn gaan wonen, is er in eerste instantie weinig aan de hand. Als hij ‘in zijn jurk’ voorbij fietst, vertellen ze aan het AD, plaagt de buurman hem en roept hij Jordi na: ‘Hé Bin Laden.’ Jordi zwaait immer vriendelijk terug. ‘Hij blijft de altijd aardige buurjongen.’

In 2013 vertrekt ‘Jihad Jordi’, dan 19 jaar oud, met een groep andere jongeren naar Syrië. Zijn vrouw en zoontje blijven achter in Nederland. In mei, drie maanden na zijn vertrek, is hij weer thuis, in zijn flatje in Delft. Hij beweert alleen in vluchtelingenkampen dekens te hebben uitgedeeld en te hebben geholpen bij het uitladen van vrachtwagens met medicijnen. Maar echt geloofd wordt Jordi niet. Hij zou een training voor terroristen hebben gevolgd.

Wanhopige ouders
Volgens het AD vindt Jordi in Delft geen rust. “Het lijkt wel alsof iedereen weet dat hij in Syrië is geweest. Wanhopige ouders klampen hem aan, op zoek naar informatie over hun zoons en dochters, die net als Jordi vertrokken om te vechten tegen president Assad.”

De jongeman duikt onder in Rotterdam. Maar heel lang duurt zijn verblijf daar niet: gisteren werd hij door de politie gearresteerd vanwege zijn activiteiten in Syrië.