Spring naar de content

Windows 10 brengt het startscherm terug

Windows introduceerde vannacht haar nieuwe besturingssysteem, de opvolger van het veel verguisde Windows 8. Logischerwijs zou dit nieuwe systeem Windows 9 moeten heten, maar het mocht niet zo zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Bij Microsoft slaan ze namelijk een stapje over, en gaan ze direct naar nummertje 10. Dit is blijkbaar gedaan om te onderstrepen hoe compleet het besturingssysteem is. Want dat dit de beste Windows tot nu toe is, daar zijn ze bij Microsoft in ieder geval van overtuigd.

Op het eerste gezicht hebben de ontwikkelaars bij Microsoft geluisterd naar hun klanten. Windows 8 miste namelijk het vertrouwde startmenu en werkte volledig met een startscherm met Apps. Dit komt op apparaten met touchscreen beter uit de verf dan op een pc of laptop, die nog steeds met muis en toetsenbord bediend worden.

Verder zal Windows 10 zich automatisch aanpassen aan het apparaat waarop het geïnstalleerd is en lijkt het qua looks nog het meest op het populaire Windows 7. Echter, niet alles aan Windows 8 was slecht, en daarom zijn ook een aantal dingen uit dit besturingssysteem overgenomen.

Zo wordt er nog steeds gebruik gemaakt van de ‘tegels’ die in Windows 8 zoveel kritiek te verduren kregen. Deze komen nu louter terug aan de rechterkant van het startmenu, en worden de gebruiker dus niet (zoals bij Windows 8) ongevraagd in de maag gesplitst.

Op een definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem zullen we nog een tijdje moeten wachten. Op 8 oktober komt er een ‘voorlopige testversie’ uit. Uiteindelijk zal Windows 10 halverwege 2015 op de markt komen. De prijs is nog niet bekend.

Onderwerpen