Spring naar de content

Hop maakt u slimmer. Bier dus ook?

Over bier drinken bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zorgt de consumptie van een flink aantal eenheden er bijvoorbeeld voor dat u zich net wat soepeler op de dansvloer beweegt, en lijkt het uiterlijk van medemensen met elk glas aantrekkelijker te worden – hoewel dat door anderen wordt tegengesproken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar nu is wetenschappelijk aangetoond dat u zelfs slimmer wordt van bier. Nou ja, van de plantensoort hop dan. Hop wordt van oudsher in bier gebruikt, en diende vroeger om het bier te conserveren. Tegenwoordig wordt hop puur nog gebruikt om bier zijn karakteristieke bittere smaak te geven. Het is vooral een onmisbaar ingrediënt van de Engelse bitters, waarin veel meer hop wordt gebruikt dan in onze bieren, die veelal onder de noemer lager vallen.

Maar goed, hop dus. Wetenschappers van de Amerikaanse Oregon State University voerden een hoge dosis xanthohumol (een bestanddeel van hop, en dus ook van bier) aan jonge muizen, en merkten dat de cognitieve hersenfuncties van de diertjes verbeterden.

Concreet betekent dit dat de muisjes beter presteerden in een speciaal voor de gelegenheid gemaakt doolhof. De knaagdieren die het hop-extract toegediend hadden gekregen, vertoonden meer flexibiliteit in hun denkvermogen dan soortgenoten die geen hop op het menu hadden staan.

Het heeft volgens de wetenschappers echter geen zin om nu massaal bier te gaan drinken in de hoop een genie te worden (hoewel u daar zelf op een zeker moment misschien wel van overtuigd raakt). Om de hoeveelheid xanthohumol binnen te krijgen die de muisjes ophadden, zult u namelijk 2000 liter per dag weg moeten werken.

Bier drinken om slimmer te worden is dus helaas geen optie. Maar wat onderstreept dit onderzoek dan wel? Xanthohumol lijkt het metabolisme van de muizen te versnellen, en vetzuren in de lever te verminderen. Verder is er het vermoeden dat het bestanddeel een rol speelt bij het vormen van herinneringen.

Het had overigens geen merkbaar effect op het denkvermogen van oudere muizen. Volgens de wetenschappers onderstreept dit het belang van goede voeding op een jonge leeftijd.

Onderwerpen