Spring naar de content

Laserstralen gaan uw internet in de toekomst vele malen sneller maken

U herinnert zich vast nog wel de tijd dat het internet nog in de kinderschoenen stond en uw inbelverbinding nog gepaard ging met vredig gekraak. Ook de verhitte discussies omtrent het tijdelijk afsluiten van de telefoonlijn alvorens het internet te gebruiken brengen nostalgische gevoelens omhoog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar tijden veranderden en het internet werd vooral veel sneller. Mede daardoor nam het een steeds grotere plaats in ons leven in, met als resultaat dat we in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw haast niet meer zonder kunnen, en al gestrest raken van de gedachte aan een falend modem of een abominabele Wifi-verbinding.

Maar net wanneer razendsnelle glasvezelverbindingen steeds meer de norm worden, heeft de wetenschap een manier gevonden om het internet in de toekomst nóg sneller te maken. Dit is mogelijk door middel van laserstralen, die de snelheid van het internet, vergeleken met een conventionele glasvezelverbinding, met een factor 10 op kunnen schroeven.

Het geheim van de nieuwe lasertechnologie ligt in het gebruik van zilver en is ontwikkeld door een team van wetenschappers aan het Imperial College London en de Friedrich-Schiller Universität uit het Duitse Jena. Het gebruik van zilver zorgt ervoor dat de lichtbron als het ware samengeperst wordt, waardoor het geschikt wordt om data te vervoeren. De data worden overgeheveld door het supersnel aan- en uitschakelen van de lasers, iets wat voorheen technisch nog niet mogelijk was.

Een ander groot voordeel van de nieuwe techniek is dat het stabiel is op kamertemperatuur. Dit geeft de techniek meteen een praktische toepassing, maar ook een aantal andere mogelijkheden dan louter snel internet. ZZo zou de biomedische technologie ook kunnen profiteren van deze supergeconcentreerde laserstralen, omdat ze tot op één molecuul nauwkeurig gericht kunnen worden.

Het is dus goed mogelijk dat internet in de toekomst nóg zoveel sneller gaat worden dat u over een jaar of 10, 15 met net zoveel weemoed terug aan het downloaden van een film wat maar liefst een half uur duurde, als aan die goede oude kraakverbinding van de jaren negentig.

Onderwerpen