Spring naar de content

Vader Bontinck woedend na horen strafeis Jejoen: ‘Hij wordt behandeld als een hond’

Het Belgische Openbaar Ministerie eist vier jaar tegen de door zijn vader teruggehaalde Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck. Zijn vader Dimitri, die met zijn zelf opgerichte team zoveel mogelijk Syriëgangers terug wil halen, vindt die straf onbegrijpelijk, mede omdat zijn zoon na zijn terugkeer heeft meegewerkt aan diverse belastende verklaringen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

“Jejoen is in deze zaak duidelijk ook een slachtoffer. Daar heeft het parket ook bewijzen van. Jejoen wordt behandeld als een hond. Ze hebben hem gebruikt voor heel wat verklaringen, vaak ook belastende. Dit is stank voor dank, het klassieke Belgische verhaal”, zo reageert hij tegenover HLN na de zitting.
Jejoen wordt niet alleen aangeklaagd door het federaal parket, maar ook gezien als slachtoffer omdat hij door anderen in Syrië werd vastgehouden. Nadat zijn vader hem hoogstpersoonlijk in Syrië was komen ophalen, legde hij uitvoerige bekentenissen af waardoor andere Syriëgangers straffen riskeren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het Openbaar Ministerie eiste naast de vier jaar tegen Jejoen nog meer forse straffen tijdens het ‘terreurproces’. Tegen Fouad Belkacem, het belangrijkste kopstuk, werd vijftien jaar cel en 30.000 euro boete geëist, de maximumstraf.

De Standaard meldt donderdag dat Jejoen Bontinck via Facebook onder de schuilnaam ‘Abu Shams’ weer in contact probeert te komen met extremistische strijders aan het front.

Vader Dimitri ontkent donderdag tegenover de krant dat zijn zoon opnieuw extremistische ideeën zou hebben. “Jejoen doet dat samen met mij. We proberen op die manier strijders over te halen om terug te keren naar ons land. We praten met die mannen op Facebook langs dat profiel, zowel Jejoen als ik. Het kadert ook in een nieuw project dat we hebben, na het boek dat ik eerder al heb geschreven. Maar over dat project  kan ik nog niet veel zeggen.”

Dimitri Bontinck was een week geleden te gast bij Pauw om te praten over zijn pogingen om Syriëstrijders terug te halen en over de kritiek die hij krijgt omdat hij zijn beloften niet zou waarmaken. Bekijk het fragment hieronder.