Spring naar de content

Angstaanjagend VN-rapport: vrouwen handelswaar voor IS

“Dit rapport is angstaanjagend,” aldus Nickolay Mladenov, speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Irak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Hij heeft het over het VN-rapport (pdf) dat in kaart brengt wat IS doet in de veroverde gebieden, op basis van gesprekken met vijfhonderd ooggetuigen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Islamitische Staat blijkt het vooral gemunt te hebben op vrouwen: “IS heeft onder meer vrouwelijke artsen en juristen aangevallen en gedood.” Honderden vrouwen zijn door Islamitische Staat als seksslavin verkocht of als beloning aan strijders gegeven, een middel waarmee IS  jonge mannen probeert te verleiden zich bij de terreurgroep aan te sluiten. “Honderdvijftig ongehuwde vrouwen en meisjes, vooral uit de jezidische en christelijke gemeenschap, zouden naar Syrië zijn gebracht om aan IS-strijders te worden gegeven of te worden verkocht als seksslavinnen.”

De vrouwen dienen soms als pure handelswaar: “Vrouwen en meisjes worsen van prijskaartjes voorzien, waarna de kopers kunnen kiezen en onderhandelen. De kopers schijnen vooral jonge mannen uit de lokale gemeenschap te zijn.”

Volgens het rapport zijn onder de burgerbevolking tussen januari en september dit jaar ruim 9000 mensen gedood en ruim 17.000 gewond geraakt. IS zou zich verder schuldig maken aan ‘verkrachtingen, ontvoeringen en het gedwongen rekruteren van kinderen’.

Overigens gaat ook het Iraakse leger niet vrijuit. Door luchtaanvallen op IS is een ‘aanzienlijk aantal burgerdoden’ gevallen, stelt het rapport.