Deze gevluchte walrussen zijn in ieder geval wél een hoax

Sjoerd Hartholt 3 okt 2014 Media

De foto van duizenden walrussen die het strand op waren gevlucht omdat er geen ijs meer in zee lag ging razendsnel de aardbol over.

walrus smeltend ijs

Media wereldwijd plaatsten de foto en vertelden erbij dat het gedrag van de walrussen het gevolg was van de opwarming van het klimaat, dat het zeeijs doet verdwijnen. Die verklaring wordt niet alleen gegeven door het Wereldnatuurfonds, maar ook door wetenschappers en andere experts.

Het weblog GeenStijl meldde donderdag echter dat het een ‘totale hoax’ betreft, en baseert zich daarbij op een weblog en berichtgeving uit The Tucson Citizen. Een aantal jaren geleden zou er een soortgelijk verhaal over walrussen en smeltend zeeijs zijn rondgegaan, wat toen door deze bronnen werd ontkracht.

Zeebioloog Niels van Elk legde gisteravond bij Pauw uit waarom het absoluut geen hoax is, en dat de dieren wel degelijk aan land gaan als gevolg van de opwarming van de aarde (vanaf 2.45):

Wie de bronnen tegen elkaar afweegt, kan niet anders dan concluderen dat de claim dat het verhaal door ‘milieuterroristen’ verzonnen is weinig overtuigingskracht heeft. Wat we gelukkig wél met zekerheid voor u kunnen ontkrachten is het bericht dat samenscholende walrussen donderdagochtend voor chaos op de A50 bij Beekbergen hebben gezorgd. Dat was toch echt het gevolg van brand in een vrachtwagen met gasflessen.

Reageer op artikel:
Deze gevluchte walrussen zijn in ieder geval wél een hoax
Sluiten