Spring naar de content

Heel Holland Jaagt op Spoken

Wie in spoken gelooft hoeft dat niet langer te bespreken op een of ander obscuur en anoniem forum. Duizenden spokenjagers en mediums komen massaal samen in een besloten Facebookgroep, waar dagelijks honderden foto’s en video’s met elkaar worden gedeeld, besproken en ‘gelezen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Op paranormaal gebied is de groep van ‘hoofdbeheerder’ en fervent spookjager Paul van den Hoek daarmee de allergrootste en vermoedelijk ook één van de grootste besloten Facebookgroepen. Zijn er ineens een heleboel spoken bijgekomen, of zijn het vooral mensen die denken dat ze spoken zien?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Facebookpagina ‘Geesten of spookfoto’s deel je ervaring’ is uw geesteskind. Hoe is deze Facebookgroep begonnen?
“Ik ben al vanaf mijn vijftiende op spoken aan het jagen. De meeste jongens in mijn omgeving gingen stappen of kochten een brommertje, maar ik spaarde voor een fototoestel waarmee ik naar begraafplaatsen ging om spoken te fotograferen. In de bibliotheek las ik veel over het onderwerp en verdiepte ik me in het ouijabord. Nadat een internetverbinding betaalbaar werd kon ik mijn kennis en ervaring delen op mijn website Spookjagers.nl. Ik maakte de groep aan en tot mijn verbazing werd die steeds groter en groter. Iedereen nodigt elkaar uit en raadt de groep aan en dat werkt goed. Dat de groep 5000 leden zou behalen had ik echt nooit verwacht.”

Er komen iedere dag honderden foto’s en video’s binnen van mensen die vermoeden dat het spookt. Is het een beetje te doen om dat allemaal te beheren?
“Er is inmiddels een team van meerdere mensen om de beelden te controleren en om gezeik te voorkomen. Ik ga zelf meestal ’s avonds alles even langs en overdag krijg ik het een en ander mee via mijn smartphone. Mensen die elkaar in de maling proberen te nemen of alles afkraken worden na twee waarschuwingen verwijderd. Natuurlijk zijn er genoeg foto’s waar eigenlijk niets aan de hand is, maar het kan altijd zijn dat een ander er juist weer wel iets in ziet. Op het forum zijn veel mediums of helderzienden die zo kunnen oefenen met het lezen van foto’s. Zo kunnen de leden elkaar dus weer helpen.”

Wat komt er zoal binnen op een dag?spook1
“Het kan heel bijzonder zijn, soms zie je enorme krachtvelden op foto’s verschijnen. Maar soms proberen mensen ook door bijvoorbeeld sigarettenrook in de lens te blazen elkaar voor de gek te houden. Dan heb je weer zo’n grappenmaker die na een foto meldt dat hij iedereen in de maling heeft genomen. Die verwijderen we dan direct. Het is wel eens lastig om ze te ontmaskeren. Je hebt nu zelfs een app waarbij je geestverschijningen kan toevoegen in je foto. Die wordt dus ook wel eens gebruikt door grappenmakers. Toch is het merendeel van de reacties serieus. We laten iedereen in zijn waarde en proberen ruzie te voorkomen.”

spoken3

Maar zijn er dan echt duizenden spoken in Nederland, of zijn het gewoon mensen die fantaseren dat ze iets zien?
“Entiteiten zijn overal, die zitten niet op één plek bij elkaar om gezellig te kaarten. Je kunt ze overal tegenkomen, denk maar eens aan de Tweede Wereldoorlog waarin veel mensen zijn vermoord. Die geesten vinden niet de rust en blijven. Ik denk dat er heel veel entiteiten zijn. Als dat niet zo was, dan was mijn groep ook nooit zo groot geworden. Als er helemaal niks van waar is krijgen geestverschijningen ook niet zoveel aandacht.”

En hoe komt het eigenlijk dat veel van de foto’s in de groep van moeders met kleine kinderen komen of van eigenaren van honden en katten?
“Dat is zeker geen toeval, dieren zijn zeer gevoelig voor entiteiten. Bij kleine kinderen zou het best eens kunnen dat het overbezorgde moeders zijn, maar het is nou eenmaal zo dat kinderen vaker paranormale gaven hebben. Als je tien kinderen op een rijtje zet zijn er zo 8 of 9 die wel eens geesten zien en dus gaven hebben. Op latere leeftijd groeien ze er overheen, maar dat geldt niet voor iedereen.”

spook2hondje

Wat maakt het voor jou mooi om deze groep te beheren?
“Mensen leren ervan. Door elkaars foto’s te zien leren ze steeds beter een foto te lezen. Ik kreeg laatst een reactie van iemand die zich had aangemeld en lang stil had gehouden, maar na een tijdje steeds beter foto’s kon aanvoelen.  Ook is het mooi om mensen rust te geven met tips. Al zullen er sommigen ook juist bang worden als iedereen bij een foto zegt dat er een kwade entiteit in het huis is. Ik geef dan vaak de tip om witte salie te branden, dan verdwijnt het vaak vanzelf.”

Paul van den Hoek bezoekt regelmatig plaatsen waar het spookt. Bekijk hieronder beelden van een NOS-reportage waarin hij in actie is als spookjager: