Spring naar de content

In Pakistan voltrekt zich een gigantisch protest, maar wij kijken naar Hongkong

Sinds vorige week maandag is Hongkong het toneel van massale protesten. Duizenden studenten verruilden hun zitplaats in de collegezaal voor een staplaats op de barricades. Ze trokken de straten op om te pleiten voor meer democratie. De staat had de inwoners van Hongkong beloofd dat ze bij de verkiezingen in 2017 zelf hun leider zouden mogen kiezen. Vervolgens bleek dat alle kandidaten vooraf worden geselecteerd door een commissie van de regerende Communistische Partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

De betogers hielden vrijdag een sit-in voor het regeringsgebouw in Hongkong, een actie die volgens de autoriteiten illegaal is. De politie probeerde de demonstratie – waaraan naar verluidt zo’n 80.000 mensen deelnamen, onder wie een Nederlander – uiteen te drijven met traangas. en sloeg talloze betogers in de handboeien. De beelden hiervan gingen de hele wereld over.

Maar onderwijl vindt in Pakistan al langere tijd een protest plaats dat vele malen groter is. En daarmee wordt hier bedoeld: zo’n 500.000 tot 700.000 betogers.

 

De Pakistanen protesteren tegen het regime van premier Nawaz Sharif, die momenteel in zijn derde ambtstermijn zit. Volgens sommigen heeft Sharifs partij bij de verkiezingen van vorig jaar stemfraude gepleegd, volgens anderen is het tijd voor een grondwetswijziging. In de hoofdstad Islamabad en Lahore, de op een na grootste stad van Pakistan, wordt inmiddels al een maand gedemonstreerd.

Oppositieleider Imran Khan, van de Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partij, is een van de voormannen van de protestbeweging. Ruim een maand geleden probeerden demonstranten de ambtswoning van premier Sharif te bestormen, wat uitliep op een gewelddadig treffen met de politie waarbij drie doden en honderden gewonden vielen. Afgelopen dinsdag botsten de betogers, die hun leuze ‘Go Nawaz, go’ scandeerden, nmet aanhangers van Sharif.

De protesten in Pakistan duren al voort sinds half augustus. Gesprekken tussen afgevaardigden van Sharifs partij en de oppositie hebben nog altijd geen oplossing gebracht, en Imran Khan zegt door te gaan met de acties totdat Sharif zijn ambt neerlegt.

Ook in Hongkong lijkt de situatie uitzichtloos. Bestuurder C.Y. Leung beloofde met de leiders van de protestbeweging in zijn stad te gaan praten, maar dat gesprek is van de baan sinds bewoners en winkeliers slaags raakten met de betogers. De kans dat er op korte termijn aandacht komt voor de situatie in Pakistan is er daardoor niet groter op geworden.