Spring naar de content

President Argentinië de weg kwijt? Kirchner vreest aanslag door VS

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner heeft dinsdag veel stof doen opwaaien door te suggereren dat de Verenigde Staten haar willen afzetten of zelfs ‘iets’ aandoen. Is de president van het noodlijdende land haar realiteitszin verloren, zoals de oppositie beweert?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Bekoelde banden
Het land raakte deze zomer internationaal in opspraak toen het weigerde de openstaande schulden – een erfenis van een economische crisis in 2001 – af te betalen aan twee hedgefondsen. Als enige schuldeisers gingen de twee tijdens de economische crisis van 2001 niet akkoord met een deal waarbij ze slechts 33% van de schuld terugbetaald zouden krijgen. De Amerikaanse rechter Thomas Giesa stelde de twee hedgefondsen in het gelijk en verplichtte Argentinië om zijn schulden à 1,5 miljard dollar te voldoen vóór het zijn andere schuldeisers afbetaalt, iets dat Argentinië pertinent weigert omdat het indirect tot een nationaal bankroet kan leiden.

Sindsdien is de relatie tussen Argentinië en de VS danig bekoeld, om dinsdag een definitief dieptepunt te bereiken, afgaande op de bijzonder felle uitspraken van president Kirchner. Op dinsdag noemde zij tijdens haar presidentiële toespraak de Amerikaanse rechter Giesa een “seniel uit New York die niet alleen handelt.” Volgens Kirchner maakt de rechter deel uit van een breder Amerikaans complot tegen de Argentijnse overheid met als doel de soevereiniteit van het land teniet te doen.

Buitenlandse bedreiging
Directe aanleiding voor Kirchners tirade is een bericht op de website van de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires, waarin het zijn burgers ter plekke waarschuwt extra waakzaam te zijn in verband met groeiende criminaliteit in het land, iets dat Kirchner klaarblijkelijk in het verkeerde keelgat schoot.

De president, die eerder al meldde door de Islamitische Staat te zijn bedreigd omwille van haar band met de – eveneens Argentijnse – paus meent nu dat de werkelijke bedreiging uit Amerika afkomstig is. “Mocht mij iets overkomen, kijk dan niet naar het Midden-Oosten, maar richting het noorden,” aldus Kirchner.

PARAGUAY-ARGENTINA-FERNANDEZ DE KIRCHNER

Volgens een verbijsterde Elisa Carrió, de presidentskandidaat van de de sociaaldemocratische oppositie, heeft Kirchner de realiteit totaal uit het oog verloren en komt ze met samenzweringstheorieën op de proppen om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor de recente economische problemen van het land, waaronder de grote schuldenlast en een hoge inflatie.

Voor eigen bühne
Michiel Baud, professor Latijns-Amerika studies aan de universiteit van Amsterdam, vindt de uitspraken van Kirchner onrealistisch, hoewel dat niet betekent dat de president zelf de realiteit uit het oog is verloren. “Ik denk niet dat Kirchner zelf gelooft wat ze beweert,” aldus Baud. “Kirchner is altijd radicaal in haar reacties. Het land is technisch bankroet en op deze manier verwoordt ze haar frustraties daarover,” aldus de professor tegenover HP/De Tijd.

Eigenlijk geen bijzonder verrassende zet, in een land waar wel vaker een portie stomende anti-Amerika retoriek wordt opgediend om de binnenlandse aanhang tevreden te houden wanneer het tegenzit. Waar wij Rutte vierkant zouden uitlachen na een dergelijke toespraak, zijn de Argentijnen aardig wat gewend van hun leiders.