Spring naar de content

Voetbal: één punt en vier jokers voor Ron Jans, Van Basten blijft in z’n hok

In de achtste ronde van de eredivisie werden zondag 4 wedstrijden gespeeld. Vooral naar de topper Ajax – PEC Zwolle, die om 16.45 uur geprogrammeerd stond, werd uitgekeken. Het eindigde in een gelijkspel (0-0), waarover trainer Frank de Boer niet heel ontevreden over was. ,,Wij hebben 2 punten verloren, zij eentje gewonnen”, zei hij. ,,Maar we hebben keihard gewerkt. Het zat ook niet mee. We bewaarden het geduld, dat doet Barcelona ook tegen tegenstanders die compact verdedigen. Maar wij hebben op dit moment geen Messi die dan het verschil maakt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ook Zwolle-trainer Ron Jans kon leven met het gelijkspel. Vier spelers zetten bovendien een ‘joker’ in. “Die mogen ze een keer per seizoen na een uitwedstrijd inzetten”, zei Jans. “Dat doen ze als ze in een stad zijn waar familie woont of waar het gewoon gezellig is. Ze hoeven dan niet meer naar Zwolle en mogen de volgende dag de training ook overslaan.” Vier spelers maakten gebruik van de geste: “Ik ga hier de stad in“, aldus Bram van Polen.

PSV
Door het gelijkspel raakten beide ploegen 2 punten achterop bij koploper PSV, dat voor eigen publiek won van Excelsior (3-0). Hoewel hij zelf het laatste half uur vanaf de tribune moest bekijken omdat hij te ver buiten zijn coachvak stond, hield PSV-trainer Phillip Cocu een goed gevoel over aan de thuiswedstrijd. “Buiten de eerste 15 minuten ben ik zeer te spreken over de teamprestatie”.

Cocu zag dat zijn elftal na rust, bij een 2-0-voorsprong, geen gas terugnam, maar Excelsior onder druk bleef houden. “We zijn niet achterover gaan leunen, niet gaan loeren op de kansen die via de counter wel zouden komen, maar hebben het initiatief behouden. Dat is wel eens anders geweest.”

Feyenoord
Bij Feyenoord begint het er eindelijk een beetje op te lijken. De ploeg van trainer Fred Rutten behaalde zondag de derde zege op rij binnen 9 dagen. De Rotterdamse formatie versloeg FC Groningen in De Kuip met 4-0. De bezoekers waren na de tweede gele kaart voor verdediger Johan Kappelhof in de 56e minuut kansloos. Het was de eerste competitieoverwinning in eigen huis voor Feyenoord, en Rutten was dan ook in zijn nopjes.

“We hebben een fantastische week achter de rug”, doelde hij op de voorgaande overwinningen bij Go Ahead Eagles (0-4) en tegen Standard Luik (2-1). “Stapje voor stapje zie je ons steeds beter worden. Dit was voor iedereen bij Feyenoord een heel leuke wedstrijd, denk ik.”

AZ
Het debuut van John van den Brom als trainer heeft AZ tegen FC Twente 1 punt (2-2) opgeleverd. Nadat FC Twente na rust een 1-0 achterstand binnen een kwartier omboog in een 2-1 voorsprong, kwam AZ in de slotfase dankzij invaller Muamer Tankovic verdiend op gelijke hoogte.

“Bij een nieuwe club beginnen met een nederlaag is nooit leuk”, erkende Van den Brom, als trainer debuterend bij AZ. “Los daarvan: we verdienden dat punt, want we waren minimaal gelijkwaardig. We hebben echt tot aan de laatste seconde geknokt voor dit resultaat. We hebben veerkracht getoond. Dat geeft mij als coach een goed gevoel. En dat had ik al, want het was heerlijk om weer op de bank te mogen zitten.”

Het duel in Alkmaar maakte duidelijk dat Van den Brom onbetwist de ‘baas’ is bij AZ. Vorige week nog meldde assistent-trainer Marco van Basten zich regelmatig aan de zijlijn om de ploeg te coachen, dit keer bleef de voormalige hoofdtrainer van de Alkmaarse club netjes in de dug-out zitten en liet hij de coaching over aan nieuwkomer Van den Brom.

De stand na speelronde 8 in de eredivisie:

01. PSV  (18)
02. Ajax (16)
03. PEC Zwolle (16)
04. SC Cambuur (15)
05. FC Twente (14)
06. sc Heerenveen (14)
07. AZ (13)
08. Willem II (12)
09. FC Groningen (12)
10. Feyenoord (11)
11. Vitesse (11)
12. FC Utrecht (10)
13. Excelsior (9)
14. Go Ahead Eagles (8)
15. NAC Breda (8)
16. ADO Den Haag (6)
17. FC Dordrecht (5)
18 Heracles Almelo (3)