Spring naar de content

Pijnlijk: Australische premier Tony Abbott uitgejoeld door 80.000 man

Een stadion met meer dan 80.000 mensen die hun mening geven, dat is wel een hele imponerende, instant-opiniepeiling voor een politicus. Het overkwam de Australische premier Tony Abbott zondag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het is gebruikelijk dat de minister-president van Australië acte de presence geeft tijdens de finale van de National Rugby League (NRL), waar de South Sydney Rabbitohs and the Canterbury Bulldogs dit jaar tegenover elkaar stonden. Handjes schudden, feliciteren, het zijn de protocolaire plichten van ‘s lands leider.

Maar aan de NRL-finale van dit jaar zal Tony Abbott met weinig plezier terugdenken. Nadat zijn naam tijdens de uitreikingsceremonie wordt genoemd wordt hij uitgefloten door het publiek.

Hoe dat zo? De Sydney Morning Herald legt uit :

He is, after all, the number one ticket holder of the Manly Sea Eagles, a club that inhabits a distant socio-demographic – why, a different galaxy – to the earthy Rabbitohs from Redfern and the Canterbury-Bankstown Bulldogs.”

Wat waarschijnlijk ook meespeelde, is dat Abbott een rugby-man is. En dat valt niet in goede aarde bij de Rugby League-liefhebbers, voor wie er een wereld van verschil is tussen de twee sporten. “Rugby is to rugby league as polo is to the trots or the greyhounds. Caviar to a meat pie and sauce”, aldus de Sydney Morning Herald.

Het is bekend dat premier Rutte een Feyenoord-voorkeur heeft, maar het lijkt onvoorstelbaar dat de minister-president in een volle Amsterdam ArenA zal worden uitgejouwd. Tony Abbott probeerde zijn Nederlandse collega overigens wel na te doen door de kritiek weg te lachen, maar zoals op de beelden te zien is was het toch vooral lachen als een boer met kiespijn.