Spring naar de content

Terugkijken: Koerden dringen Tweede Kamer binnen

Tientallen bezorgde en wanhopige Koerden wisten gisteravond een deel van het Kamergebouw aan het Plein in Den Haag binnen te dringen. Ze kwamen niet verder dan de poortjes en de politie was in no time massaal aanwezig om de onverwachte demonstratie in goede banen te leiden, maar de schrik zat er wel even goed in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Want als de Koerden, die overigens vreedzaam te werk gingen en niks kwaads in de zin hadden, zo makkelijk de Tweede Kamer in kunnen komen, hoe zit het dan met terroristen die níet vreedzaam te werk gaan en het parlementsgebouw in willen komen? Zijn de veiligheidsmaatregelen wel strikt genoeg, of is die ‘zo lek als een mandje‘ zoals Geert Wilders beweert? Dat is de vraag die de Kamer de komende dagen en weken moet beantwoorden.

Zeker gezien het huidige tijdsgewricht, waarin Nederlandse jihadisten van ISIS oproepen tot “een daad” tegen de Nederlandse overheid, de Koerden in de noord-Syrische stad Kobani continu worden aangevallen door ISIS, en militairen in Nederland niet meer met hun militaire tenue over straat mogen. Jeroen Pauw behandelde gisteren de spontane demonstratie in zijn talkshow met journalist Natalie Righton (vanaf minuut 2 in de uitzending hieronder).

Overigens zijn gisteren bij de demonstratie enkele vlaggen gesignaleerd met het gezicht van de oprichter van terreurorganisatie PKK erop. De PKK streeft naar ‘meer autonomie en politieke en culturele rechten voor de Koerdische bevolkingsgroep’ in Turkije en staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties.