Spring naar de content

Fantaseren over The Walking Dead was nog nooit zo realistisch

The Walking Dead-kijkers die terugrijden van een nachtdienst, spookachtig vroeg hardlopen of op z’n tijd een eenzame wandeling maken door het bos zullen ongetwijfeld wel eens, op een moment dat de wereld leeg lijkt, fantaseren over het scenario dat de mensheid ten onder is gegaan door een zombie-virus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Hoe kinderachtig het ook is, er is weinig aan te doen. Als liefhebber van de serie beeld ik het me in ieder geval soms even in, meestal op momenten dat ik er net een marathon aan afleveringen op heb zitten.Voor een paar seconden flitsen dan bij uit de serie herkenbare situaties zombiegedachten door mijn hoofd. Gerammel aan de deur bij de buren lijkt dan ineens verdacht veel op een wanhopige poging van een levende dode om de deur te forceren. In een steeg zien naderende silhouetten er ineens uit als zwalkende wezens die wel een hapje mensenvlees lusten. En als ik in het donker naar mijn auto loop controleer ik toch onbewust even of er niet heel misschien een zombie op de achterbank zit, zoals in de serie nog al eens gebeurt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar de momenten uit The Walking Dead die het meest tot verbeelding leiden zijn de beelden van de eindeloze, lege Amerikaanse snelwegen, de plotseling verlaten huizen, vliegvelden, winkels en en files met alleen lege auto’s. De overlevende mensen zitten op een schuilplek of leven als voortvluchtigen. Het is overal onveilig en niemand is te vertrouwen. De situatie dat de wereld van de een op de andere dag verlaten is, is nauwelijks voor te stellen, maar The Walking Dead weet het iedere aflevering weer schitterend uit te beelden.

En toch: misschien is een fantasie over een lege wereld waarin mensen hun hebben en houden halsoverkop verlaten en nergens veilig zijn, nu voor even realistischer dan ooit. Net als in The Walking Dead-wereld, wordt ook nu de mensheid bedreigt door een levensbedreigend virus, namelijk ebola. In onderstaand filmpje, waarin de intromuziek van The Walking Dead onder de persconferentie is geplakt van gouverneur Rick Perry die vertelt over de eerst ebola-patiënt in de Verenigde Staten, wordt zo’n fantasie ineens benauwend realistisch. Kijk en huiver.

Het vijfde seizoen van The Walking Dead begint overigens op 12 oktober op de Amerikaanse televisiezender AMC.

Onderwerpen