Belangrijkste wijzigingen in evolutie viool sinds 16e eeuw afkomstig van Stradivarius

Amerikaanse onderzoekers hebben de geschiedenis van de viool onderzocht, en specifiek de evolutie van de vorm van het instrument. Daniel Chitwood van het Donald Danforth Plant Science Center in Missouri verzamelde daarvoor liefst 9.000 foto’s en afbeeldingen van violen van de voorbije 400 jaar.

De viool ontstond in de loop van de 16de eeuw in Italië. Sindsdien heeft de vorm van het snaarinstrument heel wat veranderingen doorgemaakt. Maar, zo ontdekte Chitwood, die aanpassingen gebeurde vrijwel altijd onder invloed van slechts vier toonaangevende families van instrumentbouwers: de familie Maggini, Amati, Stainer en, last but not least, Stradivari. Vooral die laatste familie, wiens violen bekendstaan onder de gelatiniseerde noemer Stradivarius, was generatie na generatie succesvol en werd daarom door talloze andere vioolbouwers geïmiteerd.

De voornaamste veranderingen hebben betrekking op de akoestische kwaliteiten en het speelgemak van de viool. Nadat de viool het levenslicht zag in Brescia, breidde de vioolbouwtraditie zich in de 18de eeuw uit naar andere Italiaanse steden, zoals Milaan, Napels en Turijn, maar bijvoorbeeld ook naar Parijs en Londen. Danforths onderzoeksresultaten verschenen in het vakblad PLOS ONE.

Reageer op artikel:
Belangrijkste wijzigingen in evolutie viool sinds 16e eeuw afkomstig van Stradivarius
Sluiten