Spring naar de content

De dubbele moraal van Jeroen Dijsselbloem

Het ministerie van Financiën heeft nog wat spullen waar het vanaf moet. Noem het winkeldochters, ze luisteren naar namen als ABN AMRO, SNS en binnen die concerns mogelijk wat te combineren verzekeringsdochters zoals Reaal, Zwitserleven en ASR.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Wij, als burgers, hebben er alle belang bij dat we er een zo hoog mogelijke waarde voor terugkrijgen, we hebben er namelijk al voor betaald via allerlei lastenverzwaringen. De kans dat we alles terugkrijgen is zo goed als denkbeeldig, het gaat meer om het beperken van de schade.

Omdat het zoveel mogelijk ten koste van onnozele kopers wegzetten van dit soort activa een vak is dat speciale expertise vraagt ziet Jeroen Dijsselbloem zich geplaatst voor een probleem waarvoor hij ook al zelf verantwoordelijk is. Want het type dienstverlener dat zich voor dit soort kunstjes leent is hij op Nederlandse bodem aan het uitroeien met allerlei wetten die hun honorering moet terugbrengen naar niveaus waarbij geen enkele zichzelf serieus nemende bankier uit z’n stoel gaat komen. Intussen wrijven de Amerikaanse en Engelse zakenbanken zich in de handen, ze waren al goed uitgerust voor dit soort klussen en intussen hebben ze de beste Nederlandse zakenbankiers, die een veilig heenkomen zochten voor Dijsselbloem c.s., ook aan boord.

‘Prijs en kwaliteit’
Jeroen Dijsselbloem huurt ze nu in en stelt, gewezen op de discrepantie tussen zijn denken en doen, dat het nu eenmaal niet om nationaliteit maar om ‘prijs en kwaliteit’ gaat. Geen woord over de in onze ogen excessieve bonussen die bij die banken normaal zijn en nu voor een deel door ons betaald gaan worden. Ik heb het niet zo op bankiers en vind in het algemeen dat zelfs de basissalarissen in de financiële sector in ons land nog altijd te hoog zijn, zoals ook blijkt uit cijfers van het CBS. Maar het zal altijd zo zijn dat wie uitzonderlijke prestaties weet te leveren, daarvoor uitzonderlijk betaald zou moeten en mogen worden. In dit geval hebben we daar allemaal belang bij. Jammer dat die ongetwijfeld flinke fees voor het opruimen van financiële rommel uit het verleden niet gewoon in Nederland kunnen blijven.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, SBM, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.