Spring naar de content

De eerste Sintfilms van dit jaar openen vroeg, en scoren slecht

De pepernoten liggen alweer ruim een maand in de schappen, dus het werd hoog tijd voor de eerste lichting Sinterklaasfilms. Je zou zeggen dat dit niet vroeg genoeg kunt uitbrengen, de concurrentie is immers moordend tijdens de feestdagen. Maar het tegendeel blijkt waar: de bioscoopbezoeker staat er nog niet echt om te springen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Dit weekeinde beleefden Sinterklaas & Diego: Het geheim van de Ring en Trippel Trappel: Dierensinterklaas hun openingsweekenden beide beleefden een slechte start. De eerste titel bracht dit weekend zo’n dertigduizend euro in het laatje en eindigt op een magere negentiende plaats van best bezochte films van Nederland, de tweede haalt de wekelijkse top-20 van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs niet eens.

Vooral in het geval van Trippel Trappel: Dierensinterklaas is dat betreurenswaardig, aangezien originele scenario’s en 2D-animatie een unicum zijn in Nederland. (Daarnaast veranderden de makers hun roetzwarte Zwarte Pieten op de valreep in zonnebrankbruine Pieten.)

Natuurlijk is enige nuance hier op zijn plaats, want met nog acht weken te gaan is de kans groot dat de Sintfilms klimmen, en daarmee titels passeren die deze week beter openden. Horrorfilm Dracula Untold, bijvoorbeeld, debuteerde op de derde plaats, en familiefilm Dummie de mummie, gebaseerd op het jeugdboek Dummie de mummie en gouden scarabee van Tosca Mentens.

Bovenaan staat voor de derde week op rij The Maze Runner, goed voor een 433 duizend euro.

Bioscooptop-10

1 (1) The Maze Runner
2 (2) Gone Girl
3 (-) Dracula Untold
4 (3) The Equalizer
5 (-) Dummie de Mummie
6 (5) Annabelle
7 (6) Wonderbroeders
8 (4) The Boxtrolls (3D)
9 (7) Let’s Be Cops
10 (-) The Hundred-Foot Journey

Bron: Nederlandse Film Distributeurs