Spring naar de content

Wat u moet doen als The Wolf of Wall Street belt

De kop boven het nieuwsbericht is niet opzienbarend: “Beurswaakhond AFM waarschuwt voor fraudeurs“. Het lijkt vrij evident dat u daar geen zaken mee moet doen. De vraag is vooral hoe je weet dat je zaken aan het doen bent met een oplichter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door iexgeld

Gelukkig is de AFM iets specifieker: de toezichthouder waarschuwt voor zeven zogeheten “boiler rooms”, die ook met naam en toenaam worden genoemd. Een boiler room is een beleggingsfirma die met agressieve telefonische verkooptactieken consumenten probeert te verleiden om transacties te doen.

Dat soort firma’s hebben vaak imposant klinkende namen, zoals International Capital Markets, World Trade Consortium of Option Rally en hun goed getrainde verkopers presenteren hun argeloze slachtoffers beleggingsbuitenkansjes. Vaak in exotische buitenlandse aandelen, maar ook in valuta of zelfs in hippe internetbedrijven als het Chinese Alibaba.

Denkt u dat u daar niet intrapt? Wees er niet te zeker van, want gehaaide telemarketeers spelen een geraffineerd psychologisch spel en maken misbruik van iedere menselijke zwakheid die ze kunnen vinden. Mensen kunnen maar heel moeilijk nee zeggen, zeker tegen vriendelijke mensen die duidelijk het beste met ze voor hebben. Zoals we konden zien in The Wolf of Wall Street:

Kap dit soort beleggingscolportage direct af zodra je het door hebt luidt het devies – voordat de verkoper de kans krijgt om toch ergens beet te krijgen. Het helpt om uzelf af te vragen waarom iemand die beschikt over een “gouden beleggingskans” die zou willen delen met een wildvreemde persoon uit het telefoonboek.

Voor wie twijfelt of hij te maken heeft met een boiler room aan de andere kant van de lijn heeft de AFM een checklist opgesteld:

* Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak zijn ze erg volhoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.
* Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken. Bel de organisatie terug met de gegevens die je uit de registers haalt, om er achter te komen wie ze zijn.
* Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar!
* Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.
* Controleer op internet via zoekmachines de naam van het aandeel.
* Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
* Bekijk ook de waarschuwingslijsten van de AFM. Op de waarschuwingslijst boiler room staan ondernemingen die ongevraagd mensen hebben benaderd met een beleggingsvoorstel. De AFM heeft vastgesteld dat de ondernemingen die op deze waarschuwingslijst staan niet beschikken over een AFM-vergunning of een Europees Paspoort. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van instellingen die op deze waarschuwingslijst staan.
* Raadpleeg ook de waarschuwingslijst van IOSCO. Daar staan waarschuwingen van aangesloten buitenlandse toezichthouders.