Spring naar de content

John Cleese vindt hedendaagse comedy maar niks

Veel hedendaagse comedy verbleekt bij de briljante comedy van vroeger. Dat heeft komiek John Cleese gezegd in een toespraak op het Cheltenham Literature Festival. En hij mag het zeggen, want met Monty Python en Fawlty Towers heeft hij een behoorlijke bijdrage aan de comedy gegeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Toch klinkt het een beetje zuur, alsof vroeger alles beter was en we ons tegenwoordig maar moeten behelpen met een aantal amateurkomieken. Maar dat is wel wat de 74-jarige vindt. “Wanneer je zo lang als ik comedy hebt gemaakt, heb je de meeste grappen al wel gehoord,” zei John Cleese in Cheltenham. “Je verwacht niks groots meer. Je zet de tv aan, kijkt enkele minuten en daarna denk je: “Het is ok, maar ik heb dit al eens eerder gezien en ik word er niet wild van”.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

cleese640

De Brit vindt dat de hoeveelheid briljante comedy tegenwoordig erg klein is. Cleese vertelde zijn publiek dat hij vooral een liefhebber is van oude lolbroeken als Buster Keaton en Marx Brothers. Die zijn volgens hem maar moeilijk te evenaren. Toch zijn er uitzonderingen, want komieken Bill Bailey en Eddie Izzard kunnen wel op zijn goedkeuring rekenen. “Deze mannen doen iets compleet nieuws en dat is fantastisch,” aldus John Cleese.

Het zijn vooral politici die hem nu nog aan het lachen maken. “Wat met het Schotse referendum is gebeurd, was absoluut hilarisch,” lacht hij. Cleese was in Cheltenham om zijn nieuwe boek te promoten. Dat komt hij op 21 oktober ook doen in Carré in Amsterdam.