Spring naar de content

Maakt Jack van Gelder zichzelf onmogelijk, of weet hij meer?

Het was gisteren het gesprek van de dag, dat is het vandaag en het zal de komende dagen rumoer rond de koffieautomaat veroorzaken. Hoe nu verder met het Nederlands elftal en in het bijzonder bondscoach Guus Hiddink? Na drie verliezen en een ternauwernood gewonnen wedstrijd tegen Kazachstan lijkt de toekomst van de ervaren oefenmeester aan een zijden draadje te hangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De intuïtie waarop Guus Geluk blind kon varen in de omgang met zowel spelers als de pers lijkt hem in de steek te hebben gelaten, maar voor zover wij weten is Hiddink nog altijd de trainer van het Nederlands elftal. En zal hij dus ook de komende wedstrijd(en) achteraf plaatsnemen in de catacomben om met Jack van Gelder de wedstrijd te bespreken.

Dat NOS verslaggevers en presentatoren ook duider, analyticus en Pontius Pilatus zijn mag geen uitzondering heten, maar de uitgesproken wijze waarop Van Gelder zich vanochtend op Radio 1 uitlaat over de bondscoach lijkt het hem onmogelijk te maken bij een volgende wedstrijd nog een normaal interview kan af te kunnen nemen met Hiddink. In navolging van De Telegraaf, die met een stukje campagne-journalistiek eigenhandig de inkomensafhankelijke zorgpremie onmogelijk maakte, laat staatsomroep-werknemer Van Gelder er geen twijfel over bestaan dat de toekomst van Hiddink niet in de Oranje-dugout ligt. In reactie op de stelling ‘Guus Hiddink moet bondscoach blijven’ antwoordt hij volmondig:

Nee.

Waar die stelligheid vandaan komt?

‘Het werkt gewoon niet. Ik moet er wel ontzettend om lachen, dat er een heleboel mensen erover mee zitten te praten die niet ter plekke zijn, of niet zien wat er met een groep gebeurt, en er dan een mening over hebben. Wij zitten er dus echt heel dicht op, zijn overal bij, en dan zie je gewoon dat het op een of andere manier niet werkt.’

Welke verdere onderbouwing er zit onder ‘dat het op een of andere manier niet werkt’? En waarom zou dat niet kunnen veranderen? Jack, kom er maar in:

‘Hij kan zich niet dusdanig motiveren dat het loopt zoals het moet lopen.’
‘De chemie ontbreekt op een of andere manier.’
‘Guus maakt een wat onzekere indruk. Hij voelt zichzelf heel zeker, want dat is zijn persoonlijkheid, maar dat is ie niet.’
‘Maar wij zien gewoon dat er op een of andere manier een totaal andere houding is rond het Nederlands elftal, en dat constateer je van heel dichtbij en dat is heel moeilijk aan te geven, maar het zit gewoon niet goed.’

Volgens Van Gelder wordt het gesprek tussen Hiddink en de KNVB, waaruit meer duidelijkheid over zijn toekomst moet komen, waarschijnlijk over het weekend getild. ‘Maar misschien ook wel eerder’, al wordt dat dan niet gezegd om ‘camera’s voor de deur’ te voorkomen.
En hoe verder als Hiddink vertrekt? De meest voor de hand liggende optie is Danny Blind, die het stokje sowieso al van hem zou overnemen als hij vertrekt. De Amsterdamse presentator ziet dat anders:

‘De meest ideale optie is Frank de Boer, die eventueel door Ajax wordt afgestaan om het Nederland elftal erbij te doen.’

Van Gelder gunt Hiddink overigens geen ontslag, maar vindt dat hij zelf moet opstappen:

‘Het mooiste zou zijn als Guus zelf zou zeggen ‘ik stop ermee’. Ik vind dat het aan hem moet zijn om ermee te stoppen, ik vind niet dat hij moet worden ontslagen, want dat zou ik hem niet gunnen’.

 

De lijntjes zijn kort, wellicht weet Het Orakel meer over wat er zich achter de schermen afspeelt. Maar als Guus Hiddink aanblijft als bondscoach van het Nederlands elftal verheugen wij ons vast op het eerstkomende interview na de met 12-0 gewonnen wedstrijd tegen Letland.