Spring naar de content

WHO publiceert verontrustend rapport over energiedrankjes

Monster, Rockstar, Red Bull. Die schreeuwerige merknamen gaan gepaard met gewiekste marketingcampagnes: je zou van die drankjes een betere concentratie krijgen, of zelfs vleugels. De merken afficheren zich graag met (extreme) sporters, die na hun topprestatie op het erepodium meteen een halve liter van het mierzoete brouwsel in handen gedrukt krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De combinatie van opdringerige marketing, schermen met idolen en de suikerzoete smaak van de drankjes werkt uitermate effectief, vooral bij pubers. Leraren klagen steen en been dat de schooljeugd massaal loopt te stuiteren door de cafeïne. De concentratieverhogende werking waar de fabrikanten van deze legale drugs zich op beroepen valt dus bitter tegen.

Maar dat is niet eens het ernstigst. Ronduit gevaarlijk zijn de hartproblemen waartoe een overdosis cafeïne kan leiden. ‘Ga je dood van het drinken van Monster Energy?’ vroegen wij in 2012 nog op deze site na een verontrustend rapport van de Amerikaanse Food and Drug Administration, waarin werd gesteld dat energiedrankjes één of twee mensenlevens per jaar kosten. Ons eigen Voedingscentrum adviseert kinderen tot dertien jaar geen energiedrankjes te geven, en die tot achttien jaar er hooguit eentje per dag te laten nuttigen.

Nu vindt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het tijd voor een waarschuwing, naar aanleiding van nieuw onderzoek. Cafeïne is het meest onderzochte ingrediënt in energiedrankjes, zegt de WHO, maar de meeste bevatten ook andere oppeppende stoffen (zoals taurine, guarana, glucuronolactone en B-vitaminen) waarvan niet of nauwelijks bekend is wat de langetermijneffecten ervan zijn, zeker in combinatie met (hoge doses) cafeïne.

De WHO drukt zwangere vrouwen op het hart niet te veel van het spul te consumeren, een advies dat ook het Voedingscentrum geeft. Een teveel aan cafeïne kan leiden tot miskramen en vroeggeboortes. En het hoge suikergehalte verhoogt de kans op diabetes type 2.

Veel mensen denken nog altijd dat cafeïne helpt tegen dronkenschap, en nemen na een avond stappen energiedrankjes om te ontnuchteren. Helaas werkt dat niet en blijkt het zelfs gevaarlijk, volgens een vorig jaar gepubliceerd onderzoek. De combinatie energiedrankjes en alcohol vergroot de kans op agressief gedrag en op dronken achter het stuur kruipen – wie wodka-Red Bull drinkt, merkt door het oppeppende effect van de cafeïne minder van de alcohol die hij wel degelijk binnenkrijgt. Bovendien neemt ook de kans op hartproblemen toe, doordat alcohol de hartslag vertraagt terwijl cafeïne die versnelt. Anders dan je misschien zou verwachten heffen die twee effecten elkaar niet op, maar kunnen ze tot levensgevaarlijke hartritmestoornissen leiden.

Onderwerpen