Spring naar de content

Van Miltenburg illustreert pijnlijk waardoor overheid miljarden aan ICT verspilt

ICT-projecten bij de overheid lopen te vaak uit op een fiasco. Het Rijk heeft geen grip op kosten, tijdsduur of eindresultaat. Het loopt zo de spuigaten uit dat er een parlementaire onderzoekscommissie ICT werd ingesteld, die twee jaar lang de ICT-projecten van de overheid kritisch volgde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het rapport van de commissie is vernietigend. Projecten lopen door elkaar heen, zijn bar slecht geregeld en vooral buitengewoon duur. Hoe duur? Een ‘veilige schatting’ (ja echt) van de Tijdelijke Commissie ICT kwam uit op een verspilling van 1 tot 5 miljard euro.

Commissievoorzitter Ton Elias (VVD) liet zich in felle bewoordingen uit bij de presentatie van het rapport. “Bij te veel ICT-projecten van de overheid is het een onoverzichtelijke boel zonder scherp uitgangspunt en zonder goede beheersing en aansturing. En helaas geldt dat vaak op alle niveaus, bij alle betrokken partijen en in alle stadia van de projecten,” aldus Elias.

Om te voorkomen dat ook toekomstige projecten op een financieel debacle uitdraaien, moet er volgens Elias een onafhankelijke ICT-instantie komen, die alle ICT-projecten van boven de vijf miljoen euro moet toetsen aan tien ‘boerenverstandsregels’. Zonder toestemming van dit Bureau ICT-toetsing zouden geen grote ICT-projecten mogen plaatsvinden, vindt de commissie van Elias.

Dat er zo veel projecten in de soep lopen, komt volgens Elias niet alleen door gebrek aan coördinatie, maar ook door desinteresse bij de overheid en een slechte informatievoorziening. “Eventuele tegenspraak onder ambtenaren komt niet voor of bereikt de top niet,” aldus Elias.

Die desinteresse en onwetendheid van overheidszijde lijken te worden belichaamd door Anouchka van Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer. Bij het in ontvangst nemen van het ICT-rapport bekende ze dat ze even had gegoogeld waar ICT precies voor stond, tweette Telegraaf-journalist Jorn Jonker. Nog een geluk dat ze wist hoe dat moet.