Spring naar de content

Deze wonderbatterij laadt uw smartphone in twee minuten op

U herinnert zich misschien nog wel de tijd dat een mobiele telefoon nog gebruikt werd om mee te bellen en te sms’en. Internetten gebeurde op een computer, en foto’s maken met een camera. De tijden waren misschien wat minder efficiënt, maar één voordeel hadden al die apparaten wel: ze maakten u geen slaaf van het stroomnet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Want waar u vroeger nog gemakkelijk uw Nokia 3310 een week zonder op te laden kon gebruiken, moet u er nu niet aan denken om uw oplader te vergeten wanneer er een trip langer dan een dag wordt ondernomen. Iedere avond ligt uw trouwe digitale metgezel aan het infuus, en voorlopig lijkt in die ontwikkeling weinig verandering te komen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar het kan ook anders. Wetenschappers hebben namelijk een nieuw soort batterij ontwikkelt die binnen twee minuten tot zeventig procent opgeladen kan worden. En dat is nog niet alles. Het nieuwe technologische hoogstandje moet ook nog eens twintig jaar meegaan. Dat is ongeveer tien keer zo lang als een goede smartphone-batterij.

De wetenschappers van de Singaporese Nanyang Technology University ontwikkelden dit staaltje vernuft, dat een paar kleine, maar toch drastische verschillen met een conventionele batterij heeft. Zo is het grafiet op de negatieve pool vervangen door een gel gemaakt van titanium-dioxide. Deze stof is op een bepaalde manier bewerkt waardoor de chemische reacties in de batterij drastisch versneld worden, en dus het laadproces verkort.

Momenteel wordt er gekeken naar de productiemogelijkheden van de revolutionaire batterij. Naast smartphones kan deze techniek ook een wereld van verschil maken in de branche van elektrische auto’s. Bestuurders hoeven geen kostbare accu’s te vervangen en kunnen hun voertuig in luttele minuten opladen. Volgens de wetenschappers zal de eerste commerciële versie van de batterij over een jaar of twee op de markt komen.

Onderwerpen