Spring naar de content

Kunstenaar McCarthy shockeert Parijs met enorme buttplug

MET UPDATE – In Nederland zijn we al bekend met kunstenaar Paul McCarthy, maar ook Frankrijk heeft er inmiddels aan moeten geloven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

‘Boom’, is de titel van het werk van de Amerikaan McCarthy (1945) dat momenteel de gemoederen in Parijs bezighoudt. Het werd gisteren geïnstalleerd op het Place Vendôme, een van de mooie historische pleinen van de hoofdstad, naast een 19e eeuwse triomfzuil die Napoleon er liet neerzetten. Het werk is onderdeel van de jaarlijkse Foire internationale d’art contemporain en zorgt voor ophef onder de Parijzenaren – waarvan sommige er overigens de lol wel van inzien.

butplugg via dailymail(Via)

Kabouter Buttplug
In Nederland kennen we McCarthy van het kunstwerk ‘Santa Claus’, een beeld dat de kerstman moet voorstellen die een boom in zijn handen houdt. In de volksmond is het echter beter bekend als Kabouter Buttplug. De Rotterdamse gemeente kocht het werk in 2001 en het staat momenteel op het Eendrachtsplein. Dat ging niet zonder slag of stoot: onder meer winkeliers rondom de Koopgoot protesteerden met succes tegen plaatsing van het beeld in hun winkelgebied.

Santa Claus, alias Kabouter Buttplug, op het Rotterdamse Eendrachtsplein
Santa Claus, alias Kabouter Buttplug, op het Rotterdamse Eendrachtsplein

 

Shockeren is het handelsmerk van McCarthy. Zo exposeerde hij in Honkong een opblaasbaar kunstwerk in de vorm van een drol en liet hij de wereld kennismaken met zijn werk ‘Train, Mechanical, 2003 – 2009’, waarin twee George W. Bush-poppen anale seks hebben met varkens.

Wat dat betreft komen de Parijzenaren er nog goed vanaf. En de Fransen vonden de Eiffeltoren eerst ook maar niks, dus wie weet heeft de stad van de liefde (én de moderne kunst) er binnenkort wel een toeristische trekpleister bij. De komende weken kan men zich in ieder geval nog ‘opwinden’ aan de buttplug boom, hij blijft in ieder geval tot november staan.

UPDATE: De ‘Boom’ is neergehaald (leeg laten lopen) nadat verontwaardigde Parijzenaren kabels waarmee het kunstwerk omhoog werd gehouden doorknipten. Er zijn tegenstrijdige berichten over de vraag of het kunstwerk opnieuw geëxposeerd zal worden.

ANP-29560448