Spring naar de content

Schrijnend: zo onveilig is de ‘veiligste plek op internet’

Verbazing wekt het allang niet meer, maar het is toch een klein schokje als blijkt dat een app die zich de ‘veiligste plek op het internet’ noemt zo lek als een mandje blijkt te zijn. Het gaat de om de app Whisper, intussen in gebruik bij miljoenen mensen wereldwijd. De makers, uiteraard Amerikaans, verzamelen alle informatie in een database en houden nauwkeurig de locatiegegevens van gebruikers bij, terwijl zij nadrukkelijk zeggen dat niet te doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

De Britse krant The Guardian ontdekte het schandaaltje nota bene toen de krant bezig was een journalistiek samenwerkingsproject met Whisper op te zetten. Journalisten van het dagblad werden drie dagen rondgeleid door de burelen van Whisper en kwamen daar tot de verbijsterende conclusie dat van de beloofde anonimiteit in het geheel geen sprake was. The Guardian heeft om die reden afgezien van de samenwerking, en in plaats daarvan een zeer kritisch stuk over de app gepubliceerd.

Whisper profileert zich als een sociaal medium waaraan je dingen kunt toevertrouwen die je niet op bijvoorbeeld Twitter of Facebook durft te zetten, maar die je toch van het hart moeten. Een soort biechtstoel op het internet dus, waarbij de makers en beheerders zich aan een biechtgeheim beloven te houden. Maar waar een katholieke priester zich, behalve in noodgevallen, doorgaans wel aan dat geheim houdt, is daar bij Whisper geen sprake van: het heeft een groot team op de Filippijnen geïnstalleerd dat alle data nauwkeurig monitort.

Vanwege die vermeende anonimiteit is Whisper zeer populair onder personeel van het Amerikaanse leger dat, zo kunnen wij ons voorstellen, nogal eens verhalen te vertellen heeft die je liever niet ziet op de Facebookpagina of in een Tweet. Het zal dan ook geen verwondering wekken dat Whisper ook nauw samenwerkt met de staf van dat leger. Zelfs een gebruiker die zijn gps-gegevens uitzet, kan op andere manieren door het bedrijf redelijk precies worden gelokaliseerd.

Weer een illusie aan scherven dus. Onderhand is wel duidelijk dat er op internet op geen enkele plek meer sprake is van anonimiteit en dat het overgrote deel van de internettende mensheid zich daar absoluut geen zorgen over maakt. Whisper geeft mijn diepste geheimen door aan iedereen die daarom vraagt, Adobe leest mijn harde schijf als ik een e-book lees en mijn provider weet meer over mij dan mijn eigen vrouw.