Spring naar de content

Kijken naar schattige kinderen en bloedtransfusies: zo dacht Kim Il-sung 100 te worden

Iedereen wil zo lang en zo gezond mogelijk leven. Maar met extra beweging en goede voeding alleen kom je er niet, dacht Kim Il-sung, wijlen leider van Noord-Korea. Hij hield buitengewone ‘verjongingskuren’ om zijn leven zo lang mogelijk te rekken, weten we dankzij zijn voormalige lijfarts.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De arts, Kim So-yeon, vertelde CNN naar aanleiding van de broze gezondheid van Kim Jong-un – de huidige leider van Noord-Korea en de kleinzoon van Kim Il-sung – over de methoden die werden gebruikt om grootvader tot een eeuwling te maken. In het speciaal daarvoor opgezette ‘jeugdigheidscentrum’ werd veel onderzoek gedaan naar manieren om de leider in goede conditie te houden. “We deden heel wat onderzoek, maar voerden uiteindelijk alleen de behandelingen uit die hij zelf had goedgekeurd.”

Een van die behandelingen bestond uit het toedienen van bloed van jonge mannen. Twintigers. Voordat hun bloed werd afgenomen, kregen de donoren een speciale maaltijd aangeboden, om het bloed extra sterk te maken. BIj een andere kuur werd Kim Il-sung aan het lachen gemaakt door kinderen die vertederende of grappige dingen deden. De gedachte achter deze behandeling was dat vrolijkheid tot een goede gezondheid leidt, en dat veel lachen dus bevorderlijk was voor een lang en gezond leven.

Veel hebben de behandelingen echter niet uitgehaald: Kim Il-sung stierf in 1994. Hij werd slechts 82-jarig jaar.

Het hele interview met de voormalig lijfarts van Kim Il-sung is hier te bekijken.

Onderwerpen