Spring naar de content

Waarom u dik wordt van een jetlag

Een verstoorde biologische klok verandert de samenstelling van de darmbacteriën en verhoogt het risico op obesitas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Er zijn heel wat mensen bij wie het dag- en nachtritme nogal eens wordt verstoord – denk maar aan nachtwerkers of mensen die dikwijls van de ene tijdzone naar de andere vliegen en daardoor vaak last hebben van een jetlag. Het was wetenschappers allang opgevallen dat zij een hoger risico dan normaal lopen op obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, ook al begrepen ze niet helemaal welke rol de verstoring van de biologische klok daarbij speelde.

Wetenschappers van het Israëlische Weizmann Instituut der Wetenschappen onderzochten of onze darmmicroben daar op een of andere manier bij betrokken zijn. Ze namen staaltjes van de uitwerpselen van muizen en mensen op verschillende momenten van dezelfde dag, en ontdekten dat er ritmische schommelingen zitten in de hoeveelheid microben en in hun biologische activiteiten. Toen ze de muizen vervolgens aan een abnormaal dag- en nachtritme blootstelden – door met licht te spelen en door ze op ongewone tijdstippen van voedsel te voorzien – stelden ze vast dat de activiteit van de microbengemeenschap in hun darmen en hun samenstelling veranderde. Toen ze ook de uitwerpselen van reizigers analyseerden die van de Verenigde Staten naar Israël waren gevlogen en last hadden van een jetlag, stelden ze ook bij hen vast dat de samenstelling van de microben was veranderd, in het voordeel van bacteriën die in verband worden gebracht met obesitas en metabole aandoeningen.

Volgens de wetenschappers moet verder onderzoek uitwijzen of preventieve probiotische of antimicrobiële behandelingen het risico op obesitas en daaraan verwante problemen kunnen verminderen of zelfs voorkomen.