Spring naar de content

Waarom we op zoek moeten naar de Henk de Jong in onszelf

Opeens was Henk de Jong overal. Hij stond groot in mijn krant, hij was op de radio, en ook de televisie was naar Drachten gekomen om Henk de Jong in zijn tuin te interviewen over Heerenveen-Cambuur, tegen zijn voormalige baas Dwight Lodeweges.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Henk de Jong stond bij een schutting en zei dat hij zich op de wedstrijd verheugde.
Of ze nog veel contact hadden, wilde de verslaggever weten.
Laatst, zei Henk de Jong, kwamen ze elkaar tegen bij een interview. Toen hadden ze elkaar even vastgehouden.
(Ik zal wel een zacht ei zijn, maar ik vind dat dus ontroerend – Henk de Jong en Dwight Lodeweges die elkaar even vasthouden.)
Voor ik het wist, zat ik midden in het Henk de Jong-archief van de NOS. Het bleek een fust vol nuchtere levenswijsheid, waaruit ik onbeperkt quootjes kon tappen.

Henk de Jong-citaten
Henk de Jong voor een zielig wandje met logo’s van Eredivisiesponsors: “Dit was een geweldig leermoment.”
Henk de Jong over vorm: “Of komt Barcelona hier, spelen we nog gelijk.”
Henk de Jong over met 4-1 winnen van Dordrecht: “Je kunt er nog meer maken, maar da’von’k niet nodig, want ik vind Dordrecht ook een prachtige ploeg.”
Henk de Jong over verliezen: “Sommige mensen proberen je in de put te praten omdat je een keer van PSV verliest. Tja… Het klopt ook: we hebben in veertien jaar maar één keer van PSV verloren, maar we hebben er ook maar een keer tegen gespeeld, volgens mij.”
Henk de Jong over aanvallend spel: “Je moet gewoon niet in de kont gaan hangen, dat vindt het publiek niet leuk.”
Henk de Jong over spanning: “Ik heb weinig last van spanning bij wedstrijden, alleen van wedstrijdspanning.”
Henk de Jong over hobby’s: “Ik vind vissen leuk.”
Henk de Jong over investeren: “Ik heb ooit een ton gewonnen bij de Staatsloterij. De eerste duizend gulden was al op na een avond stappen. Kocht ik drie Porsches, dacht ik met winst te kunnen verkopen. Daarna nog wat aangerommeld en toen was het op.”
Henk de Jong over sociaal gedrag: “Als mensen me aankijken, zeg ik goeiedag. Kleine moeite, goeiedag zeggen. Kost net zoveel moeite als geen gedag zeggen.”
Henk de Jong over mindere kantjes aan Henk de Jong: “Ik hou van stapp’n. Dan kan ik doorgaan tot zes, zeven uur, dat maakt me niks uit. Lekker dom lullen, zeg ik altijd.”

Meer Henk de Jongs!
Dat is Henk de Jong: iemand die nuchterheid naar een heel nieuw niveau brengt – behalve als hij tot zeven uur uitgaat dus. Iedereen houdt van Henk de Jong, en de wereld zou baat hebben bij meer Henk de Jongs. Meer Henk de Jongs in de trein, die bij langdurige vertraging kunnen omroepen dat ‘er in principe geen vertraging is, maar dat de trein voorlopig nog niet kan vertrekken’. Meer Henk de Jongs ook voor de klas, die tegen vervelende pubers zeggen dat ze zulke vervelende pubers zijn en vervolgens een forel op het bord tekenen, omdat ze daar zin in hebben. Meer Henk de Jongs bij de kassa van de Albert Heijn, die iedereen gedag zeggen omdat dat geen extra energie kost. Meer Henk de Jongs in de wereld van motivatietrainingen, zodat teambuildingsweekends kunnen worden teruggebracht tot een halfuurtje, omdat Henk de Jongs genoeg hebben aan een schouderklopje en drie keer de zin “Da’s toch prachtig?”
De enige plek waar ik niet per se meer Henk de Jongs hoef te hebben, is in de top van bepaalde bedrijven en banken – in het laten verdampen van eigen geld zijn meer mensen bedreven dan je zou denken.

De wereld die het meest baat zou hebben bij meer Henk de Jongs, is vanzelfsprekend de voetbalwereld. Het is natuurlijk niet voor niets dat alle journalisten zich op Henk de Jong storten als leeuwen in Artis op een achteloze reiger: na jaren opgeblazen gezanik aangehoord te hebben, lusten ze allemaal wel weer eens een brokje nuchterheid.
Stel je voor: Henk de Jong bij Manchester: “Je kunt je in de put laten praten omdat je met 4-0 van M.K. Dons verliest, en dat is terecht, want we hebben in de afgelopen veertien jaar maar een keer van M.K. Dons verloren, maar we hebben ook maar een keer tegen M.K. Dons gespeeld, dus dat valt weer mee.”
Henk de Jong bij Real Madrid: “Zo’n Cristiano Ronaldo, da’s toch prachtig?”
Henk de Jong bij Liverpool: “Ach, zo’n Balotelli… Die is gewoon een beetje ondeugend, da’s toch mooi? Ik houd ook van stapp’n.”
Henk de Jong als nieuwe presentator van Pauw: “Ach, lekker dom lullen, zeg ik altijd.”

Goeiedag
Spijtig dat er maar één Henk de Jong is, en dat hij zulk leuk werk heeft. Henk de Jong wordt nooit premier, nooit. Zo zit er maar één ding op: we moeten allemaal op zoek naar de Henk de Jong in onszelf. Het zal niet eenvoudig zijn, maar het moet – een betere wereld begint bij Henk de Jong.
Laten we beginnen met vandaag tegen iedereen goeiedag te zeggen. Kost net zoveel moeite als geen goeiedag zeggen. Henk de Jong zegt het, en die kan het weten.