Spring naar de content

Heeft Led Zeppelin de gitaarrif van Stairway to Heaven gejat?

De openingsriff van de klassieker Stairway to Heaven van Led Zeppelin is een legendarische. Maar misschien heeft de rockgroep hem helemaal niet zelf bedacht. De vrij onbekende band Spirit beschuldigt Led Zeppelin van plagiaat. De zaak komt nu voor de rechter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Spirit beschuldigt Led Zeppelin ervan de rif van Stairway to Heaven gestolen te hebben van hun instrumentale nummer Taurus. Nabestaanden van overleden bandleden zijn in de Amerikaanse staat Pennsylvania naar de rechter gestapt om hun gelijk te halen. Ze beschuldigen de nog levende leden van Led Zeppeling de riff gejat te hebben van Randy Craig Wolfe aka Randy California, de oprichter van Spirit.

De beide songs naast elkaar. Er klinken wel degelijk overeenkomsten.

Ze willen niet alleen de royalty's hebben, maar eisen ook dat Randy California credits krijgt voor het meeschrijven aan Stairway to Heaven. “Wat is er gebeurd met Randy California en Spirit deugt niet. Led Zeppelin moet zich fatsoenlijk opstellen en ere geven wie ere toekomt. Randy California verdient credits voor het schrijven van Stairway to Heaven en als auteur van de grootste rocksong,” aldus de nabestaanden. Ze spreken over een 'vervalsing van de rockgeschiedenis'.

De legende wil dat Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page de riff bedacht bij het haardvuur in een afgelegen huis in Wales. Zanger Robert Plant zou daar ook bij zijn geweest. Volgens de nabestaanden van Wolfe is dat een leugen. Het is geen geheim dat Page een groot fan was van de muziek van Spirit en dat Led Zeppelin tijdens hun eerste tour door de Verenigde Staten het voorprogramma van Spirit verzorgde. Taurus van Spirit werd twee jaar voor Stairway to Heaven uitgebracht. Ook coverde Led Zeppelin lange tijd het nummer Fresh Garbage van Spirit.

led640

Led Zeppelin heeft de eerste ronde al verloren. De rechter heeft het verzoek van de band om de zaak niet ontvankelijk te verklaren namelijk afgewezen. Als de nabestaanden van Spirit de zaak winnen, kunnen ze wellicht miljoenen aan royalty's krijgen. Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin beschuldigd wordt van plagiaat. Eerder gebeurde dat al – onder veel meer – bij nummers als Communication Breakdown en Whole Lotta Love, maar in deze gevallen ging het om de teksten.

Overigens zijn er veel nummers met dezelfde vier tonen geschreven, zonder dat dat meteen plagiaat is. De Australische comedians van Axis of Awesome laten horen hoe dat klinkt.