Spring naar de content

Drie vragen over de mysterieuze onderzeeër bij Zweden  

Al bijna een week lang wordt er gezocht naar een mysterieuze onderzeeër voor de kust van Zweden. Wat is er aan de hand? Een overzicht aan de hand van drie vragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Waarom werd de zoektocht gestart?
Vrijdag maakte Zweden melding van een onderzeeër in de Oostzee, die voor de kust van Stockholm was gesignaleerd en noodsignalen zou hebben uitgezonden. Er werd een zoektocht opgezet tot vijftig kilometer van de hoofdstad. De Zweedse autoriteiten zouden op zoek zijn naar bewijzen voor een mogelijke onderwateroperatie. “Waar we naar zoeken is iets of iemand die de Zweedse territoriale integriteit heeft geschonden. Dat is buitengewoon ernstig en totaal onacceptabel”, zei schout-bij-nacht Anders Grenstad.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Waar komt de onderzeeër vandaan?
Volgens de meest recente berichten van Zweedse media gaat het om een Russische duikboot. De autoriteiten van het Scandinavische land doen over de nationaliteit van het vaartuig echter geen uitspraak. Overigens ontkennen Russische journalisten dat de boot uit hun land afkomstig is: bronnen van het Russische ministerie van Defensie zouden hebben gemeld dat het om de Nederlandse onderzeeër Zr. Ms. Bruinvis gaan. Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag is daar niets van waar. Wél wordt toegegeven dat deze onderzeeboot in het gebied was, maar niet op het moment dat de Zweden een noodsignaal binnenkregen. Daarbij zou de Zr. Ms. Bruinvis al sinds donderdag in Estland zijn. Ook het Zweedse leger spreekt de berichten uit Rusland tegen.

Wat weten we over de boot?
Vrij weinig. Grenstad wilde niets kwijt over het type vaartuig. Na de melding van vrijdag, werd de onderzeeër zondag, maandag en dinsdag weer gespot. Waar precies, is ook niet duidelijk. Zweden zou bewust over de locatie hebben gelogen, om andere landen niet te veel informatie te geven. Zondag werd een foto van de duikboot, gemaakt door een voorbijganger, getoond. Toen journalisten aankwamen op de plek waar de foto volgens het Zweedse leger was genomen, ontdekten ze dat die niet overeenkwam met de foto.

Onderwerpen