Spring naar de content

Partijvoorzitter: ‘Geen Amerikaanse toestanden’ om Belgische minister met overgewicht

Nadat Maggie De Block vorige week werd beëdigd als minister van Volksgezondheid in België, was de kritiek niet mals. Een politicus met flink wat overgewicht op een dergelijke post, moest dat eigenlijk wel kunnen? De meningen lopen uiteen, zoveel mag duidelijk zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Iemand die het in ieder geval wél voor De Block opneemt is Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, de partij waar ook De Block voor uitkomt. In een interview met Knack legt ze dinsdag uit waarom ze zich zo heeft geërgerd aan de tweets van VRT-journalist Tom van de Weghe, die vorige week heel wat reacties opriepen.

“Als een journalist suggereert dat een minister een dieet moet volgen, is dat een slag in het gezicht van mensen die om welke reden dan ook met hun gewicht worstelen en dat niet altijd zelf in de hand hebben. Laat mensen zelf bepalen hoe ze hun leven leiden, alstublieft”, meent Rutten.

De partijvoorzitter geeft aan te vrezen voor ‘Amerikaanse toestanden’. “Maar als men een minister zo persoonlijk aanvalt op haar uiterlijk, dan hou ik mijn hart vast. Ik wil niet in Amerikaanse toestanden terechtkomen. Daar worden politici helemaal afgestemd op de perceptie: de manier waarop ze zich kleden, gedragen, soms moeten ze hun hele gebit laten vervangen voor de verkiezingen.’

Vorig jaar november kwam de Amerikaanse politicus Chris Christie onder vuur te liggen, omdat zijn ‘enorme buik uit zijn broek leek te barsten’. Volgens onderzoeker Sarah Jackson, die onderzoek doet naar de acceptatie van obesitas toonde aan dat wie de omvangrijkere medemens een handje wil helpen, ze vooral niet moet wijzen op hun overgewicht. Want wie gediscrimineerd wordt vanwege overgewicht, gaat alleen maar meer eten. “Er zijn er veel verschillende oorzaken van obesitas, maar lijkt de schuld vaak voornamelijk bij een gebrek aan wilskracht te worden gelegd. Bewustmaking van een aantal van de factoren zou het gemakkelijker maken om mensen niet kwalijk nemen dat ze dik zijn.” Het is te hopen dat het debat in de VS en België bijdraagt aan die bewustwording.