Spring naar de content

Bijzonder: hoe Kevin de man die hem van zelfmoord weerhield voor het eerst aankijkt

De foto van Kevin Berthia, die zichzelf aan de railing van Golden Gate Bridge vastklampt, werd wereldberoemd. Berthia was vastbesloten om zelfmoord te plegen, maar werd door een onbekende stem tegengehouden. Nu, jaren later, durft hij zijn verhaal te doen en merkt hij de impact van de foto.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

“Ik was nog nooit van mijn leven op de Golden Gate Bridge geweest. Ik wist niet eens hoe ik er moest komen en moest zelfs de weg vragen”, vertelt hij aan The Guardian. “Ik had op dat moment mijn problemen nooit onder ogen durven te komen. Die ochtend werd ik er ineens door overweldigd.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kevin werd toen hij een half jaar oud was geadopteerd, zijn ouders gingen uit elkaar toen hij 12 was. Tijdens de bewuste ochtend op Golden Gate Bridge was hij net vader geworden van een veel te vroeg geboren dochter, die al weken aan het vechten was voor haar leven. Kevin legde de schuld ervoor bij zichzelf. “Ik heb nooit met iemand gesproken over hoe ik me voelde en ik accepteerde niet dat ik depressief was. Waar ik vandaan kom is reputatie erg belangrijk, dus ik overtuigde iedereen ervan dat het goed ging.” Kevin parkeerde zijn auto en liep naar brug. Toen hij over de railing klom, hoorde hij iemand zeggen: ‘Wacht even.’

“Ik was klaar om zelfmoord te plegen, maar op het laatste moment hield die stem mij tegen. Dat is wat je ziet op de foto. Ik, op een randje staande. Ik weet nu dat het officier Briggs was die me riep. Hij haalde me terug naar de realiteit. Ik stond 92 minuten op dat randje, en 89 minuten ervan was ik aan het praten. Ik gooide alles eruit en hij luisterde zonder me te veroordelen. Hij zei dat ik me moest focussen op mijn dochter en op de andere belangrijke zaken in mijn leven. De hoop keerde terug.”

03(foto via)

Kevin ging al snel door met zijn oude leven, door alles weg te stoppen. “Ik praatte nooit meer over de brug. Toen ik de foto op de voorpagina van de kranten zag, ging ik op slot. De foto werd iconisch vanwege de discussie over zelfmoordvoorkomende hekken op de brug, maar ik was niet klaar om ermee om te gaan.” Pas 8 jaar later durft Kevin de foto weer te bekijken. Hij werd gevraagd een award uit te reiken aan zijn redder, officier Briggs, namens de American Foundation for Suicide Prevention. “Het was de eerste keer dat ik hem aan durfde te kijken, op de brug had ik mijn hoofd naar beneden. Ik realiseerde me dat mijn verhaal mensen kan helpen.” En dat bleek een eye-opener. Kevin voelde zich eindelijk op zijn gemak met zichzelf.

kevin-briggs-3-600(foto via)

Na jarenlang te hebben geworsteld, is Kevin Berthia nu een gelukkig man. Hij zet zich in als ambassadeur voor de stichting en moedigt zoveel mogelijk mensen aan om te praten.

Onderwerpen