Spring naar de content

In kaart: hier in Nederland woont de Ajacied, de Feyenoorder en de PSV’er

Waar sport wordt bedreven, floreert chauvinisme. Vooral op de voetbaltribune. Plotseling wordt er gesproken van ‘wij’ en ‘zij’, en zijn heren en dames uit alle windstreken verenigd onder een collectief gevoel van saamhorigheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Maar waar komen die supporters nu eigenlijk vandaan, vroeg de dataredactie van de de Twentsche Courant Tubantia zich af. Want als er ooit tijd is geweest waarin alle Ajax-supporters uit Amsterdam kwamen, en alle Feyenoorders uit Rotterdam, dan is dat lang geleden. Laten we spreken van de multi-supportieve samenleving.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De journalisten vroegen gegevens op van alle seizoenskaarthouders – zowel individuen als bedrijven – van de 34 betaalde voetbalorganisaties in Nederland, en schikte ze op basis van de gemeente waarin de kaarthouder woonachtig is. Een nauwkeurige illustratie van het supporterslandschap is het niet, maar een gedegen schets van de demografische verschillen is het allermeest.

Bron:
De woonplaats van kaarthouders Feyenoord, Ajax en PSV (VLNR) Bron: Tubantia.nl

Al blijken er genoeg Feyenoorders in Amsterdamse volksbuurten en Ajacieden in Rotterdamse volksbuurten te wonen; echt choquerend zijn de resultaten niet. Alhoewel, een oplettend journalist van het AD ontdekte een rare situatie in de gemeente Alphen-Chaam, in Noord-Brabant. Daar woont geen enkele seizoenskaarthouder van NAC Breda, Willem II of PSV, maar wel een zevental FC Twente-fans. Hetzelfde geldt voor de Groningse gemeente Zuidhorn. (En dat terwijl het relatief slecht gaat met de Twentse kaartverkoop.)

Benieuwd welke voetbalclub uw buren aanhangen? Klik hier.

Onderwerpen