Spring naar de content

Overzicht: hoe Air New Zealand de welbekende instructievideo tot kunst verheft

De verplichte instructievideo die luchtvaartmaatschappijen vertonen voor het opstijgen van het vliegtuig kan de gemiddelde passagier dromen: mobiele apparatuur uitschakelen, riem vast wanneer het lampje brandt en onder de stoel ligt een zwemvest. Voor reizigers in een toestel van de Nieuws-Zeelandse vliegmaatschappij Air New Zealand zullen de vijf minuten echter niet vervelen. Air New Zealand verheft de instructievideo namelijk al een aantal jaar tot kunst, met indrukwekkende decorstukken, gewiekst script, en acteurs van weleer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Beschilderde borsten
De gehele crew naakt hun zegje laten doen? Waarom niet, dachten ze in bij de PR-afdeling van AirNZ. Zo geschiede het, en de piloten, stewards en stewardessen onderwierpen zich aan bodypaint.

Vaderlands trots
In 2011 schakelde AirNZ de hulp in van het nationale rugbyteam, de All Blacks. Coach Graham Henry, de spelers en de fans stapten aan boord van het vliegtuig. Een gezellige aangelegenheid, inclusief de hysterie waaraan de Australische sporthelden bloot staan. Let u vooral op de streakende oude dame aan het einde.

Bejaard
Datzelfde jaar verscheen ook Golden Girl Betty White in een instructievideo. Het welbekende bejaardentehuis in Florida, waar het Amerikaanse Golden Girls zich in de jaren negentig afspeelde, kreeg een opfriscursus vliegen.

In de wildernis
Vorig jaar was het de beurt aan overlevingsexpert Bear Grylls, bekend van de survival-televisie die hij maakt voor Discovery Channel. Hij trotseerde de adembenemende Nieuw-Zeelandse wildernis, en aldaar trakteerde hij de kijkers op een aantal essentiële overlevingstips.

Borsten
Dit zijn Christie, Jessica, Chrissy Teigen, Hannah en Ariel. Vanaf een parelwit strand met palmbomen. Slechts gehuld in bikini, vertelden zij de passagiers van Air New Zealand waar zij hun bagage moeten opbergen. De video draaide overigens niet lang in de cabines. Na een petitie tegen het al dan niet seksistische karakter van het filmpje verdween het.

Hobbits en elfen
Vervanging was snel gevonden, bij het beste visitekaartje dat Nieuw-Zeeland ooit had: Peter Jackson en zijn verfilmingen van de boeken van J.R.R. Tolkien. Ten tijde van de opnames van The Hobbit: An Unexpected Journey was een deel van de cast en crew bereid om tussen de hobbits en elfen te verkeren.

Inmiddels wordt de laatste van de drie Hobbit-films afgerond, en mogelijk is het de laatste keer dat Nieuw-Zeelandse grond zal functioneren als het mythische Midden-Aarde. Gelukkig wist AirNZ de makers nog één keer te enthousiasmeren, en het resultaat is bewonderenswaardig te noemen.