Spring naar de content

Film: Noord-Korea door de lens van Joyce Overheul

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: de 24-jarige Joyce Overheul uit Nijmegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Joyce Overheul (‘s-Hertogenbosch, 1989) studeerde in 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afstudeerrichting Fine Art. In datzelfde jaar behaalde ze ook haar Master of Arts.

Over haar werk
“De manier waarop ik te werk ga verschilt vaak. Meestal begint het met een vooronderzoek, waarmee ik zo veel mogelijk informatie verzamel over het onderwerp van het project. Pas daarna ga ik aan de slag. Ik hou van projecten die veel overeenkomsten hebben met sociale experimenten, zoals bij mijn projecten Merging Spaces, The World’s Most Exclusive Membership en Rogier te zien is, maar ook hou ik erg van documentaries. De laatste tijd ben ik regelmatig bezig dat soort films te maken, het project DPRK is daar een goed voorbeeld van. Ik ben afgelopen augustus afgereisd naar Noord-Korea om te zien hoe het Noord-Koreaanse ideaalbeeld eruit ziet. Is het echt zo erg als Westerse media ons graag willen laten geloven? Tegelijkertijd denkt de Noord-Koreaanse overheid daar natuurlijk heel anders over, en presenteert het land zich als de ideale samenleving. Daar wringt iets, en dat zie je terug in de beelden die ik daar geschoten heb. De film is zelf onderdeel geworden van een veel grotere installatie, waarin ik ook via audio-opnamen omschrijf wat ik bijvoorbeeld niet mocht fotograferen of filmen terwijl ik in Noord-Korea was.”

“De foto’s die hieronder zijn geëxposeerd, zijn afkomstig van meerdere projecten. De video en het screenshot zijn van het project DPRK, de film over Noord-Korea. The World’s Most Exclusive Membership is een door mij ontworpen club die zo exclusief is, dat niemand er lid van kan worden. Desondanks hebben meer dan 1200 mensen dat toch geprobeerd (via www.theworldsmostexclusivemembership.com), maar tevergeefs. Bij het project Merging Spaces heb ik twitterberichten teruggeplaatst in de omgeving van waar ze verstuurd zijn, alleen deze keer offline. Met stickers heb ik ze opgeplakt in de omgeving waar de auteurs woonachtig waren. Deze ventileerden hun mening daar vervolgens weer over via Twitter. Tot slot het project Rogier, waar ik een novelle geschreven heb die volledig gebaseerd is op de Tweets en Instagram-posts van een jongen die ik op het internet gevonden heb. Hij deelde destijds zo veel over zichzelf, dat daar letterlijk een boek over te schrijven viel. Dit overigens zonder dat hij daarvan op de hoogte was, ik heb hem pas na publicatie hierover verteld.”

Meer werk van Joyce Overheul vindt u hier.

Tot en met 2 november 2014 wordt haar werk, tezamen met dat van zes andere kunstenaars, tentoongesteld in de expositie Urban Paradise. Zien? Ga naar Expositie onder MAX, Europaplein 702 in Utrecht.

Joyce-Overheul_DPRK-filmstill
Filmstill

 

Joyce-Overheul_Merging-Spaces_Landkaart-met-locaties-van-tweetstickers
Merging Spaces: landkaart met locaties van tweetstickers

 

Joyce-Overheul_Merging-Spaces_Pagina-uit-projectboek
Merging Spaces: pagina uit projectboek

 

Joyce-Overheul_Merging-Spaces_Tweetsticker-geplaatst-in-openbare-ruimte
Merging Spaces: tweetsticker

 

Joyce-Overheul_Rogier_De-novelle
Rogier – de novelle

 

Joyce-Overheul_Rogier_Overzicht-van-alle-gebeurtenissen
Rogier – overzicht van alle gebeurtenissen

 

Joyce-Overheul_Rogier_Portret-van-Rogier-toen-ik-hem-ontmoette
Rogier: portret van Rogier toen ik hem ontmoette

 

Joyce-Overheul_The-Worlds-Most-Exclusive-Membership_Abri
The Worlds Most Exclusive Membership
Joyce-Overheul_The-Worlds-Most-Exclusive-Membership_Grafiek-no-1
The Worlds Most Exclusive Membership – grafiek

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen