Spring naar de content

Ontstekingsremmers verminderen symptomen depressie

Dat een depressie vaak samengaat met symptomen van ontstekingen, was al bekend. Mensen met een ernstige depressies vertonen verhoogde waarden van onstekingsbevorderende cytokines in hun bloed. Zouden ontstekingsremmers dan ook kunnen helpen tegen een depressie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Ole Köhler (Aarhus University) en zijn collega’s zetten de recentste studies op een rijtje om tot een eenduidige conclusie te komen. Ze namen alle belangrijke gerandomiseerde placebogecontroleerde studies tot 2014 waarin de werking en bijwerkingen van ontstekingsremmers werden onderzocht. Het ging om veertien studies met in totaal ruim zesduizend patiënten.

Ontstekingsremmers, en dan vooral Celebrex (celecoxib), bleken inderdaad de symptomen van depressie te verminderen. Er werden geen noemenswaardige bijwerkingen (zoals hart- en vaatproblemen of maagproblemen) gemeld. Celebrex wordt op dit moment voorgeschreven tegen onder meer artrose.

De auteurs waarschuwen in hun artikel in Jama Psychiatry echter tegen het trekken van voorbarige conclusies. De studies zijn uitgevoerd met een erg heterogene groep patiënten, en het is niet uitgesloten dat ze er na de behandeling beter aan toe waren dankzij andere factoren dan de ontstekingsremmers die ze kregen. Ze roepen op om in vervolgstudies uit te zoeken welke patiënten precies baat hebben bij ontstekingsremmers.

Onderwerpen