Spring naar de content

Telegraaf: ‘KLM technisch bijna failliet’

De Telegraaf pakt hedenmorgen nog eens flink uit over KLM. Dat doet het al weken, maar dan vooral met alles wat met smeuïge ontslag van Camiel Eurlings te maken heeft. Vanochtend lijkt de Privé-redactie van de krant te zijn overgeplaatst naar de economie-sectie: de krant speculeert er lekker op los met anonieme bronnen over serieuze financiële malaise bij de Koninklijke.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

‘Goedingelichte bronnen in Parijs’ beweren volgens de wakkere ochtendkrant dat de ‘komende weken cruciaal voor het voortbestaan’ worden, en de KLM-top zou ‘keihard moeten ingrijpen’ om een ‘technisch faillissement’ te voorkomen.

Er staan duizenden banen op de tocht omdat de personeelskosten met 20% omlaag moeten worden gebracht, weet de krant voorts. Volgens RvC-voorzitter Hans Smits staan ‘salarissen, roosters en pensioenen’ ter discussie, omdat ‘overal moet worden bezuinigd’. De vakbonden op hun beurt hebben de hakken al in het zand gezet en sluiten stakingen niet uit als de KLM-leiding op eenzelfde manier te werk gaat als hun Franse evenknieën deden. Daar was al sprake van een pilotenstaking die het bedrijf een half miljard schade toegebracht.

Naast de financieel penibele situatie zou er volgens De Telegraaf ook onrust binnen het bestuur zijn: “Er is wantrouwen over en weer. Zo is de vraag waarom Eurlings het veld moest ruimen, nog steeds niet beantwoord”, een quote die overigens niet aan een persoon wordt toegeschreven, maar aan (anonieme) ‘bestuurskringen’.

Aanstaande woensdag worden de kwartaalcijfers bekend van Air France KLM en die zullen naar verwachting niet best zijn. Als de speculatieve berichtgeving geen luchtfietserij blijkt zal het bedrijf ook de komende tijd het nieuws nog flink blijven beheersen – en dan niet met roddels over een topman, schattige hondjes die gevonden voorwerpen terugbrengen of het glorieus binnenhalen van een toestel dat uit de roulatie gaat.