Spring naar de content

Volgend – nu financieel – schandaal Dominique Strauss-Kahn?

In maart 2013 vond op Euronext Parijs de introductie plaats van aandelen LSK, uitgegeven door een in Luxemburg gevestigd vehicle met de naam Anatevka SA. De vrij verhandelbare aandelen – zo’n 18 procent van alle aandelen – kenden een introductieprijs van € 13,80 maar een paar maanden later al noteerden ze € 15,40.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Op het moment van schrijven van dit stuk is de handel in Parijs al twee weken stilgelegd bij een koers van € 5,70, een verlies van 24 procent vergeleken bij de vorige slotkoers.

Bij de beursintroductie was er geen sprake van het noemen van een nominale waarde van de aandelen maar het is niet ongebruikelijk dat die heel laag ligt, misschien maar een paar cent. Oud-topman van het IMF Dominique Strauss-Kahn werd in september 2013 CEO en verkreeg ruim 20 procent van de aandelen, waarschijnlijk voor heel weinig geld. De verwachting was ongetwijfeld dat hij er met zijn naam en veronderstelde prestige een flinke zwieper aan zou kunnen geven.

Het blijkt dat één van de beide natuurlijke personen die achter het Anatevka-initiatief schuilen -Thierry Leyne – vorige week in Tel Aviv van de 23ste verdieping van een flatgebouw is gesprongen en dat begrijpelijkerwijze niet heeft overleefd.

Dat is zuur voor Dominique Strauss-Kahn, de zakenpartner van Thierry Leyne. Samen kondigden ze in 2013 een heus hedgefund aan en ze zagen kans daar nog wat zogenaamde Qualified Strategic Partners bij te vinden die echt geld inlegden en daarvoor ruim 26 procent van de aandelen kregen. Ook zou er druk worden gepitched op Chinese investeerders.

Een indrukwekkende kerstboom van vennootschappen ontstond in korte tijd, tegelijk is het moeilijk te achterhalen waar het bedrijf nu écht stond, qua resultaten en aandeelhouderswaarde.

Hoewel er formeel nog niets bekend is over een mogelijke aanleiding voor de dodensprong lijkt het er op dat ergens in juni van dit jaar in elk geval in de financiële markten van alles rond het bedrijf begon te spelen. Van een koers rond de € 14,- begon het aandeel fors te dalen terwijl dat voor de Franse beursindex CAC40 niet gold.

En zo vaporiseerde binnen vier maanden zo’n 60 procent van de beurswaarde, die laatste koers op € 5,70 is van 14 oktober j.l. en toen was Thierry Leyne nog niet eens gesprongen. Aan de hand van het weinige dat bekend is voor wat betreft het totaal aantal aandelen kun je voorzichtig concluderen dat Strauss-Kahn er rond de 6 miljoen had die op hun top dus rond de € 90 miljoen waard waren. Maar op 14 oktober j.l., de dag van de laatste notering, nog ‘maar’ € 34 miljoen en na de zelfmoord van zijn partner – en vooral als duidelijk wordt wat daarvoor de aanleiding was – is het de vraag wat er over is van dit ogenschijnlijke luchtkasteel.

Want je zou zeggen: daar is méér dan iets goed mis.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, SBM, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.