Caravaggio-meesterwerk van 25 miljoen euro ontdekt bij familie aan de muur

Carlijn Teeven 29 okt 2014 Cultuur

Het schilderij hangt al jarenlang bij de familie in huis, gewoon boven de eettafel, of op de slaapkamer. Of misschien staat het ook wel op zolder te verstoffen. Maar ergens in een huis in Europa bevindt zich waarschijnlijk de originele Maria Magdalena in Extase, een werk van Caravaggio. Geschatte waarde: ruim 25 miljoen euro.

De vondst werd onlangs gedaan door de 90-jarige Italiaanse kunsthistorica Mina Gregori. Zij werd eerder dit jaar door de familie benaderd om toch maar eens een kijkje te komen nemen. Vermoedens dat het om een originele Caravaggio ging waren er al langer, maar het lukte de familie niet om de handgeschreven notitie op de achterkant van het werk te ontcijferen.

Gregori was er snel over uit: dit ging om Maria Magdalena in Extase, een meesterwerk van Caravaggio uit 1606. In de notitie staat geschreven dat het schilderij moest worden bewaard voor kardinaal Scipione Borghese, een neef van paus Paulus V. Deze kardinaal was betrokken bij de onderhandelingen over de terugkeer van Caravaggio naar Rome. In 1606 was de kunstenaar na een moord richting Napels gevlucht. Hij arriveerde echter nooit meer in Rome: in 1610 overleed hij aan de kust van Toscane aan de griep.

Het is overigens niet de eerste keer dat het origineel wordt geclaimd. Tot nu toe leek de meest waarschijnlijke ‘echte’ zich in een privécollectie in Rome te bevinden. Volgens Gregori, één van Italië’s grootste kunsthistorici en Caravaggio-expert, is er echter geen twijfel meer mogelijk.

“De variërende huidtinten van het lichaam, de intensiteit van het gezicht. De sterke polsen en zwartgeblakerde handen in prachtige variaties van kleur en licht, en met een schaduw die de helft van haar vingers verduistert, dat zijn de meest interessante en intense aspecten van het schilderij. Het is Caravaggio”, zei ze tegen de Italiaanse krant La Repubblica.

Als het waar is, heeft het werk een waarde van ruim 25 miljoen euro. De familie die het schilderij in huis heeft, wil niet bekend worden gemaakt. Ook hebben ze aangegeven dat het meesterwerk bij hen in huis – ergens in Europa – zal blijven.

Reageer op artikel:
Caravaggio-meesterwerk van 25 miljoen euro ontdekt bij familie aan de muur
Sluiten