Spring naar de content

Bizar: directeur woningcorporatie factureert flessen wijn, huwelijksfeest en babykamer

Dat het financieel toezicht bij woningcorporaties beter kan is een flink understatement. Uit onderzoek van NRC blijkt dat de inmiddels ontslagen corporatiedirecteur Noël P. de gekste dingen, zoals flessen cognac, peperdure diners en zelfs skispullen, kon declareren op kosten van de huurders. En hij is niet de enige die zich volledig liet gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Donderdagmiddag komt het eindrapport van de enquêtecommissie Woningcorporaties uit, dat onderzoek deed naar het functioneren van het stelsel. Maar Noël P. van Vitaal Wonen (een kleine Limburgse corporatie) maakte het wel heel erg bont, zo blijkt uit de gegevens van NRC.  Een kleine greep uit de bizarre schadeposten die ontstonden door het schandalige gedrag van P.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

– P. was behoorlijk creatief met reizen. Zo kreeg hij een onrechtmatige reiskostenvergoeding van 27.347 euro en een kilometervergoeding van meer dan 40.000 euro. Voor het onderhoud van zijn privéauto liet hij het geld ook rollen: dakdragers, nieuwe banden en diverse poetsbeurten bedroegen in totaal meer dan 5000 euro.

– Om onverklaarbare redenen werd er heel veel cash opgenomen met de pinpas van de zaak, meer dan 46.000 euro werd uit de muur gehaald. Onbekend is wat ermee gedaan werd.

– Van de privé-uitgaven van de directeur kan er behoorlijk wat jaartjes gehuurd worden. Onder meer een stofzuiger, koelkast, het opknappen van de babykamer, postzegels voor de trouwkaarten, de kosten van de bruiloft en wintersportartikelen werden met geld van Vitaal Wonen betaald. In totaal: meer dan 53.000 euro

– Het exorbitante eet- en drinkgedrag van Noël bleek ook een aardige lastenpost. Voor Lunches en diners werd 60.000 euro uitgetrokken. Voor de 500 flessen wijn (!) en 100 flessen cognac die op zijn thuisadres werden afgeleverd werd bijna 13.000 euro neergelegd, een bedrag waarmee iemand twee jaar lang een huis zou kunnen huren.

– Dan zijn er nog de kosten voor het oprichten van twee eigen bedrijven: meer dan 60.000 euro en de verkoop van een privépand aan de corporatie van meer dan 200.000 euro. In totaal maakte de oud-directeur voor 1,3 miljoen euro schade, en de corporatie doet er nu via de rechtbank alles aan om hem dit terug te laten betalen.

Maar ook oud-Rochdale-directeur Hubert Möllenkamp, die ook moest verschijnen voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, kan er wat van. Terwijl hij over sociale huurwoningen ging reed hij rond in een Maserati en hij wordt beschuldigd van fraude, het aannemen van steekpenningen en oplichting. Möllenkamp werd dan ook stevig aan de tand gevoeld door de commissie. De NOS tekent een fragement van Möllenkamp bij de commissie op:

“Dus na mei 2007 heeft u niet meer in de Maserati gereden?”
“Dat moet zo zijn ja. De auto moest eruit en die is eruit gegaan. Ik weet het niet precies meer.”
“Volgens onze gegevens is de Maserati privé bij uw huis bezorgd en bent u er op kosten van de zaak in blijven rijden.”
“Dat was allemaal voordat die auto echt weg moest. En in de vervangende Audi mocht ik niet zelf rijden.”
“U had de Maserati nodig voor in het weekend? Begrijpt u mijn verbazing?”
“Ja, achteraf vind ik het niet legitiem. Het was verkeerde beeldvorming. Het is toch geld van huurders.”

Laten we hopen dat het rapport de beeldvorming weer een beetje recht kan trekken voor Möllenkamp en co, zullen we maar zeggen.