Spring naar de content

Interessant: hoe dieren ademen

Op onze aardbol lopen, kruipen, vliegen en zwemmen een keur aan verschillende creaturen rond. Hoe verschillend ze ook zijn van elkaar, een ding hebben ze gemeen: zonder zuurstof zouden ze er allemaal niet zijn. In feite ademen alle organismen dezelfde lucht in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar de wijze waarop dat gebeurt verschilt op fascinerende wijze. Wist u bijvoorbeeld dat een vogel zuurstof op een andere manier gebruikt dan een zoogdier (eerste plaatje, mens)? Lucht stroomt alleen de longen in, en door dit systeem kunnen vogels op grote hoogte nog met gemak ademen, en zelfs tijdens het uitademen inademen. In het middelste plaatje ziet u hier een voorbeeld van.

En dan is daar nog de sprinkhaan (onderste plaatje). Dit insect heeft helemaal geen longen en gebruikt zogenoemde tracheeën om lucht rechtstreeks de cellen in te transporteren.  De lucht verlaat het lichaam via de rug van het beestje.

birdieBovenstaande informatieve GIF-afbeeldingen zijn gemaakt door de Amerikaanse designer Eleanor Luntz uit Seattle. Eerder maakte zij ook al afbeeldingen van de vliegbewegingen van verschillende vliegende organismen.

Onderwerpen