Spring naar de content

Paus Franciscus: evolutie en God gaan goed samen

Wie denkt dat de evolutie en de oerknal tegenstrijdig zijn met het geloof in een scheppende God, heeft het volgens paus Franciscus mis. De Argentijn denkt niet dat ‘God een tovenaar is met een toverstokje’ maar ‘een opperste wezen dat creëert uit liefde’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Reuters maakt melding van de uitspraak van de paus na een toespraak bij de Pauselijke Academie van Wetenschappen in het Vaticaan. “De oerknal, waarvan nu gezegd wordt dat deze de oorsprong van de wereld vormde, levert geen tegenstelling op met de tussenkomst van een goddelijke Schepper, integendeel: hij maakt deze juist nodig.” Volgens de belangrijkste wetenschappelijke theorieën, waaronder de Oerknal, is het universum 13,7 miljard jaar geleden ontstaan en bestaat daarnaast het idee dat het leven ontwikkeld is via een proces van evolutie. Toch zou dit niet in strijd met de katholieke leer, aldus paus Franciscus.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Evolutie in de natuur is niet in tegenstelling met goddelijke creatie, omdat evolutie vereist dat er eerst wezens worden geschapen, die kunnen evolueren,” zei de paus. De Kerk is jarenlang tegenstander geweest van de eerste wetenschappelijke verklaringen, waarin een ‘geschapen universum’ zoals beschreven in de Bijbel, wordt tegengesproken.

Paus Pius XII beschreef in 1950 evolutie al eens als geldige wetenschappelijke benadering van de mens en paus Johannes Paulus II herhaalde dat in 1996. In 2011 stelde voormalig paus Benedictus XVI dat de wetenschappelijke theorieën over de oorsprong van het bestaan en het universum veel vragen onbeantwoord laten.