Spring naar de content

Wouter le Duc – instrument van God

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: fotograaf Wouter le Duc uit Rotterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Wouter le Duc (Amersfoort, 1989) behaalde dit jaar de Bachelor of Fine Arts aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, in de richting Fotografie. Thans wordt zijn werk nationaal en internationaal tentoongesteld. Van 23 tot en met 30 november 2014 is er werk van hem te zien op de kunstbeurs PAN Amsterdam in de Amsterdam RAI. Tevens is er werk van hem opgenomen in De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2015, welke aanstaande vrijdag zal worden gepresenteerd.

Over zijn werk
“Zolang ik mij kan herinneren heb ik met fascinatie gekeken naar mensen welke op een bijzondere manier invulling geven aan hun leven. Toen ik zestien was ben ik met een oude 35mm camera door de parken van minder kansrijke buurten gaan lopen. Hier praatte en fotografeerde ik buitenstaanders, gebroken mensen en mensen zonder huis of thuis. Ik ontmoette mensen waar op het eerste gezicht geen bijzonder levensverhaal achter schuilde, maar die bleken te zijn gevlucht uit hun thuisland of die hun zelfbedachte spel speelden waarin ze een eigen fantasiewereld creëerden. Dit was de aanleiding voor mij om verhalen te gaan vertellen over mensen die zich op de rand van de samenleving bevinden, bij toeval of door een bewuste keuze. Deze fictieve en non-fictieve verhalen zijn geïnspireerd door een interesse voor mensen met een ongebruikelijk levensverhaal, actuele ontwikkelingen, persoonlijke ervaringen en historische figuren. Ik richt me op de kern van de personen; waar komen zij vandaan, hoe geven zij invulling aan het leven en wat gaat de toekomst hen brengen.”

“In mijn project The God Machine – waar alle onderstaande foto’s toe behoren – vertel ik het verhaal van John Murray Spear. Deze sekteleider is ervan overtuigd dat hij een instrument van God is. Van een groep prominente overledenen krijgt hij instructies om een machine te gaan bouwen. Deze machine zal bij voltooiing God op aarde representeren en zal een oneindige hoeveelheid energie verspreiden, welke alle ongelijkheid in de wereld zal wegnemen. Samen met zijn volgelingen bouwt hij deze fysieke Messiah.
Dit verhaal staat niet op zichzelf. Het is een blauwdruk voor het verhaal van andere sektes. Middels dit werk, wat zich bevindt op de scheidslijn van waarheid en fictie, wil ik de aandacht vestigen op de menselijke kant van sektes. Wat beweegt deze mensen om deel uit te maken van een sekte en wat voor houvast geeft dit hen in het leven?”

Meer werk van Wouter le Duc vindt u hier.

Wouter_le_Duc_The_God_Machine_3 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_4 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_5 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_7 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_8 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_11 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_13 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_15 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_18 Wouter_le_Duc_The_God_Machine_21

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen