Spring naar de content

Amerikaanse televisiezender Fox stopt met Utopia

Slecht nieuws voor John de Mol: de Amerikaanse televisiezender Fox stopt per direct met het uitzenden van het door hem bedachte realityprogramma Utopia. De reden? De kijkcijfers zijn bedroevend laag. Daarvoor in de plaats worden nu herhalingen van Masterchef Junior uitgezonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Fox kocht de rechten voor het programma, waarin deelnemers op een afgesloten terrein een nieuwe samenleving proberen te creëren, in januari van dit jaar. Toen was de zender nog laaiend enthousiast over het programma van John de Mol. Ze spraken van ‘het grootste en meest ambitieuze sociale experiment dat ooit op televisie is uitgezonden’ en beloofden dat de serie minstens een jaar te zien zou zijn.

Twee maanden geleden kwam het programma voor het eerst op de buis, en meteen vielen de kijkcijfers al tegen. Om die reden werd vorige maand al besloten om terug te gaan van twee uitzendingen per week naar wekelijks één uitzending. Maar ook dat bleek niet te helpen. Met gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending (voor Amerikaanse begrippen een laag aantal) werd het programma per direct van de buis gehaald. De deelnemers zijn inmiddels naar huis gestuurd, en de camera’s zijn afgekoppeld. Het lijkt het einde van Utopia in de Verenigde Staten. In Nederland is het prestigeproject van John de Mol overigens redelijk succesvol: dagelijks stemmen zo’n 700.000 mensen af op SBS6 om de bewoners van de nieuw opgezette samenleving te volgen in hun dagelijkse beslommeringen.

Onderwerpen