Spring naar de content

CDA: kettinkje op de voordeur bij bejaarden plaatsen is overheidstaak

Vorig jaar overkwam het een 90-jarige man uit Enschede. Een vrouw belde bij hem aan voor een buurtonderzoek, het regende, dus de man liet haar binnen. Hij werd gedwongen in een hoek te zitten en deel te nemen. De man vertrouwde het niet en wilde haar de woning uitwerken, waarna twee andere vrouwen ineens tevoorschijn kwamen. Bij deze man liep het met een sisser af, maar vorige week werden drie vrouwen van ruim 80 jaar op via ‘babbeltrucs’ beroofd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Veel meer nietsvermoedende bejaarden worden opgelicht en beroofd door soortgelijke bendes. Ze doen zich voor als verzorger, arts, thuiszorgmedewerker en soms gewoon als verkoper, dringen het huis binnen en roven geld, sieraden, eigenlijk alles wat van waarde is. Soms vertrouwen de ouderen de situatie niet, maar oude mensen zijn kwetsbaar en kunnen niet veel doen.

Het kettinkje
In Enschede heeft coalitiepartij CDA daarom een voorstel gedaan om deze bendes tegen te houden: een kettinkje aan de voordeur. Met een kettinkje gaat de deur niet helemaal open en is er een extra barrière, of bescherming, voor de ouderen, weten de christendemocraten. Het CDA vindt bovendien dat de gemeente de kettinkjes, die tussen de drie en vijf euro kosten, moet vergoeden, meldt RTV Oost. Een extra slot op de deur uit de Staatskas? Onzin, vindt de coalitiepartner VVD: dat betalen de oudjes zelf maar. Ook burgemeester Den Oudsten vindt het vooralsnog de eigen verantwoordelijkheid, bovendien zou de gemeente het geld niet hebben.

Wel start deze week een campagne tegen woninginbraken, -overvallen en insluipingen. In februari kijkt men wat het effect is: misschien is tegen die tijd zo’n kettinkje niet meer nodig.