Spring naar de content

FC Groningen nog altijd actief in Eredivisie

In 2006 werd FC Groningen achter PSV, AZ, Ajax en Feyenoord nog vijfde in de Nederlandse Eredivisie. Daarna verdween de club echter van de ene dag op de andere in de anonimiteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Niemand wist waar de Groningse vereniging gebleven was, al deden al wel snel de wildste geruchten de ronde. In televisieprogramma’s en op internetfora werd eindeloos gespeculeerd: de club zou zijn opgeheven, naar Spanje verhuisd en daar onder een andere naam als volleybalclub aan de weg timmeren. Ook het verhaal dat de club in de jungle van Colombia aan een comeback zou werken, bleef hardnekkig rondzingen door de wandelgangen van de Nederlandse voetbalstadions.
En toen was er plotseling dat bericht: FC Groningen zou helemaal niet verdwenen zijn. Een team van statistici van het voetbalstatistiekenweblog Catenaccio becijferde dat Groningen ook sinds 2006 ieder jaar in de Eredivisie actief moet zijn geweest.
Nu, acht jaar later, is het tijd voor de voetbalclub uit het noorden des lands om z’n eigen verhaal te vertellen, aan het Dagblad van het Noorden. Wat blijkt: FC Groningen is nooit werkelijk weggeweest.

Oog van de storm
‘We willen niet die vergeten voetbalclub zijn,’ aldus Groningen, dat er nog altijd scherp uitziet. ‘Dat we zijn verdwenen, is ons aangepraat door anderen. Waar al die indianenverhalen vandaan komen, weten wij ook niet. Wij doen gewoon iedere dag ons best om weer een beetje beter te worden. Wij spelen onze wedstrijden, we maken doelpunten en het is natuurlijk jammer als dat niet overkomt bij het grote publiek. Aan de andere kant: misschien zit dat ook wel een beetje in de aard van het beestje. Wij zijn nuchter, u zult dat misschien schuw noemen.’

Trainer Erwin van de Looi, die sinds enige tijd trainer is bij de Groningers, hoopt dat zijn werkgever met het interview de vereniging weer op de kaart heeft gezet: ‘We hadden al langer het gevoel dat er niet enorm veel belangstelling was voor waar we mee bezig waren. Lang dachten we dat we in het oog van de storm zaten, dat we gewoon niet doorhadden hoe succesvol we waren – al informeerden familie en vrienden wel steeds vaker wat we deden nu we niet meer voetbalden, dat was achteraf gezien misschien een teken aan de wand. In het voorjaar van 2013 sloopte de gemeente Groningen plots ons trainingscomplex om er appartementen te bouwen, dat kwam wel hard aan, ja. Voor mij persoonlijk was het de druppel toen ik deze zomer werd uitgenodigd voor een paneldiscussie. Onderwerp van gesprek was ‘Acht jaar zonder voetbalclub: Groningen als topsportstad’. Op dat moment begreep ik dat er iets mis was.’

Hoax?
De voetbalclub, die de afgelopen jaren stelselmatig in de middenmoot van de Eredivisie eindigde, maakte z’n bestaan eerst via Twitter kenbaar. Dat leverde enige regionale reuring op, maar al snel concludeerde de serieuze sportpers dat het hier een hoax betrof.
‘Al die jaren hebben we gewoon gevoetbald, maar niemand die ons geloofde. Met de statistieken van Catenaccio in de hand voelden we ons sterk genoeg om eindelijk eens ons verhaal te doen.’

Naschrift
Naar aanleiding van de openbaringen rond FC Groningen zijn enkele onderzoeksjournalisten ook weer in het dossier van de verdwijning van Heracles Almelo gedoken.