Spring naar de content

België troeft Nederland af qua innovatie (maar zo’n lijstje zegt natuurlijk niets)

Is dit dan het moment dat de domme Belgenmoppen officieel verleden tijd is? Onze zuiderbuurtjes staan op de vierde plaats op de lijst van ’s werelds meest innovatieve economieën, terwijl Nederland het met een achtste plaats moet doen. Dat blijkt althans uit een rapport van het ZEW, het Duitse centrum voor Europees Economisch onderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Voor de totstandkoming van deze index werden 35 ontwikkelde landen onderzocht. Zwitserland staat met afstand bovenaan, gevolgd door Singapore, Finland en dus België. Mexico is de jammerlijke hekkensluiter, met slechts één punt uit de honderd die er te halen waren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

index1

Dat Nederland het met een achtste plaats moet doen, is echter nog geen reden om ons de rest van het jaar in een hoekje te gaan zitten schamen. Het ZEW is namelijk niet de enige die ranglijsten van innovatieve landen opstelt.

Zo werd begin maart van dit jaar een scorebord van de Europese Commissie gepresenteerd, waarop Nederland op de zesde plaats staat en België op nummer zeven. Overigens werden voor deze lijst alleen landen uit de Europese Unie bekeken, en bleef onder andere ‘innovatieleider’ Zwitserland dus buiten schot.

Bloombergs Rankings kwam eerder dit jaar echter tot heel andere bevindingen. Nederland kreeg in deze lijst een vijftiende plaats toebedeeld. Niet fantastisch, maar wel vier plaatsen hoger dan België. Zwitserland stond in dit rijtje op nummer acht; Zuid-Korea ging er met de winst vandoor.

Heel vreemd is het natuurlijk niet dat de lijsten zo afwijken, aangezien het begrip ‘innovatie’ nogal breed kan worden gedefinieerd. Kijk je naar onderzoeksystemen, bedrijfsinvesteringen, productiviteit, intellectuele aspecten, of naar al die dingen – en meer?

Kortom, laten we ons niet al te veel aantrekken van de ranglijsten waarin Nederland wordt afgetroefd door andere landen. Totdat we ooit op nummer één staan natuurlijk. Dan moet de hele wereld het weten.