Spring naar de content

Terugkijken: staatssecretaris Van Rijn over de schrijnende situatie van zijn moeder

MET UPDATE – Jeroen Pauw gisteravond tegen staatssecretaris Van Rijn: “‘Soms loopt de urine langs haar enkels’. Dat is uw moeder!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De opmerkelijke quote die Pauw voorlas kwam van de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA), die dinsdag in een interview aan het AD de noodklok luidde over de situatie in het verzorgingstehuis waar zijn dementerende vrouw (de moeder van de bewindsman) verblijft.

In de middag is er in de betreffende instelling vaak urenlang geen toezicht op de dementerende ouderen – Van Rijn senior wordt ‘de oppasser’ genoemd als hij er zelf maar gaat zitten. Ook wordt mevrouw Van Rijn soms niet verschoond. ‘Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.’ De zorginstelling zou niks aan de neergelegde klachten kunnen of willen doen.

In de loop van de dag kwam pas uit dat de geïnterviewde de vader van de zorgverantwoordelijke staatssecretaris was. Die zat gisteravond bij Pauw om tekst en uitleg te geven en in discussie te gaan met een andere man wiens vrouw in het Haagse verzorgingshuis zit. Kort gezegd kwam Van Rijn niet verder dan de erkenning dat ‘de manier waarop het nu geregeld is, niet genoeg is’, maar dat het ‘niet alleen een kwestie van geld is’. “Het is geen kwestie van of je honderd miljoen meer of minder bezuinigt. Er moet fundamenteel iets veranderen. Het moet moderniseren. Dat is niet met één vingerknip geregeld. We moeten rekening houden met een heel erg veranderende zorgvraag.”

De 82-jarige Ben Oude Nijhuis die tegenover hem zat concludeerde moedeloos dat Van Rijn de schrijnende situatie waarin hij en Van Rijns vader verkeren, niet écht onder ogen wil komen: “Het is gewoon ellendig. En u wil dat niet inzien. Als ik dan hoor van je vader wat er allemaal misgaat op de afdeling. En u zegt… Echt meneer Van Rijn, het is ellendig.”

UPDATE: De Haagse zorginstelling waar de moeder van Martin van Rijn wordt verpleegd, is ,,geschrokken” van het verhaal over de falende zorg voor de dementerende bewoners. WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) schreef ook in een reactie dat ,,de beschreven situaties vragen om een meer genuanceerde interpretatie”. WZH gaat met de betrokkenen en de cliëntenraad in gesprek.