Spring naar de content

Opblaasbare couveuse wint James Dyson Award

Tientallen geniale jonge productontwikkelaars kwamen donderdag samen voor de uitreiking van de James Dyson Award, een prijs voor het bedenken van probleemoplossende producten. MOM incubator, de opblaasbare couveuse, ging er met de hoofdprijs vandoor: omgerekend zo’n 38.000 euro, om in de verdere ontwikkeling van het product te steken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Een op de tien baby’s wordt te vroeg geboren, maar velen daarvan zou kunnen overleven door goedkope behandelingen. De winnaar van de James Dyson Award bedacht iets waarmee een couveuse snel en gemakkelijk beschikbaar wordt: een opblaasbare versie. Het apparaat is goedkoop in productie en kan heel makkelijk ergens naartoe worden meegenomen. Het kost in plaats van 30.000 pond, slechts 250 pond dollar om er een te maken en af te leveren. Ook qua stroomverbruik zijn er grote voordelen, zo zijn er keramische warmte-elementen die de couveuse verwarmen en bij stroomuitval blijft hij nog een dag werken zonder batterij. De 23-jarige James Roberts van de Britse Loughborough University bedacht het apparaat. Zijn droom is om ooit iemand te ontmoeten wiens leven door de opblaasbare couveuse gered is.

De James Dyson Award leverden een hoop mooie projecten en producten op, zoals de drijvende rivierreiniger, de zonnebrandstift en de wateropwekkende fiets. Een kleine selectie:

Drijvende rivierreiniger Jbin
Hoe kun je eenvoudig troep uit de rivier vissen, zonder daarvoor het schepnetje uit de schuur voor te moeten halen ? De Jbin kan een oplossing bieden. Het apparaat lijkt een beetje op een drijvende kwal, maar heeft een stevige body, met een propeller, een filter en is op afstand bestuurbaar. De Jbin neemt water op, haalt de schadelijke bacteriën eruit en levert schoon water terug. Vissen lopen geen gevaar om in het system terecht te komen, doordat het een ultrageluid produceert dat vissen uit de buurt blijven.

usr-782-img-1407423914-c560b-634x356

Sticker vertelt of voedsel over datum is
Soms is het niet zeker of voedsel over datum is, of dat het nog prima gegeten kan worden. Producenten willen geen risico lopen en nemen qua datum vaak het zekere voor het onzekere, waardoor veel voedsel vanwege de productdatum door consumenten onnodig wordt weggegooid. De Britse uitvinding Bump Mark vertelt hoe het ervoor staat met het voedsel. U hoeft alleen met uw vinger over het stickertje te gaan. Heel simpel: als deze glad aanvoelt, is het voedsel eetbaar. De sticker bestaat uit meerdere lagen, waarvan één uit gelatine van het voedsel, dat in een gelijk tempo bederft als het voedsel dat in de verpakking zit. Als het niet meer eetbaar is, zijn de bobbels van het andere laagje van de sticker voelbaar, omdat de gelatine dan ook bedorven is.

De zonnebrandstift Suncayr
Het klinkt niet zo spectaculair, de zonnebrandstift. Maar het kan een zeer handig middel zijn voor een bekend probleem bij het insmeren. Want hoe weet wanneer het tijd is om u opnieuw in te smeren? De Suncayr is een stift waarmee u een streepje op uw huid zet. Dit streepje verandert van kleur wanneer de UV-straling erdoorheen komt en uw huid raakt.

Fontus, de wateropwekkende fiets 
Er is binnenkort een manier om tijdens het fietsen altijd aan drinkwater te komen. De Fontus, een Oostenrijkse uitvinding, haalt vocht uit de lucht, condenseert het en creëert drinkwater. In een uur tijd kan er wel een halve liter water uit de lucht worden gehaald. Voor zowel dorstige fietsers als droge gebieden kan de Fontus een uitkomst zijn. Waterschaarste is in veel landen nog altijd een groot probleem.

usr-135-img-1397486054-b2d15-535x356
Foto’s via ()